România încearcă să renegocieze PNRR cu Comisia Europeană. Suntem foarte aproape să pierdem o parte mare din finanțare
Sub presiunea timpului, România încearcă să renegocieze Planul Național de Redresare și Reziliență cu Comisia Europeană.
Este clar că nu toate investițiile și reformele vor fi gata până în vara anului viitor, așa cum este termenul, iar oficialii români speră să poată salva banii pentru proiecte care pot fi terminate.
România a trimis un document la Comisia Europeană, care conține o serie de propuneri pentru modificarea PNRR. Pentru că au mai rămas doar un an și câteva luni până la finalul acestui program se știe deja că unele investiții nu au cum să fie gata.
Ca să nu pierdem banii, propunerea este renunțarea la aceste proiecte și direcționarea banilor către altele.
De exemplu, să renunțăm la proiectul metroului din Cluj sau la trenurile cu hidrogen.
Licitația în acest caz a fost reluată de patru ori, deci blocajul este evident. Banii ar urma să fie redirecționați la alte proiecte unele de infrastructură rutieră și către proiecte care acum costă mai mult decât s-a estimat pentru că și materialele s-au scumpit.
Ministerul Transportul nu a răspuns încă dacă pe lista de modificări sunt și tronsoanele din A1 Lugoj- Deva și A8 care pare că nu au șanse să fie terminate.
Toate propunerile de modificare a PNRR urmează să fie analizate de Comisia Europeană.
Oficialii români încearcă renegocierea planului și pentru a uni proiecte în mai puține cereri de plată, din moment ce abia am primit o confirmare parțială pentru cea de-a treia cerere și realist vorbind, nu mai este timp decât pentru o cerere, cel mult două.
România va încasa pentru cererea 3 - 1,3 miliarde de euro, din 2 miliarde, pentru că 6 ținte nu au fost îndeplinite. Însă are jumătate de an la dispoziție pentru implementarea măsurilor, astfel încât și restul banilor să fie deblocați.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, negocieri, Comisia Europeana, PNRR, finantare,
Dată publicare:
27-03-2025 19:18