Romania, in fata celui mai bun an agricol din ultimul deceniu. Singurul obstacol pe care il are de infruntat
Sunt semne tot mai clare ca anul acesta Romania va avea cel mai bun an agricol din ultimul deceniu. Cel putin asta arata prognoza companiilor din domeniu, dar si estimarile Comisiei Europene.
Cresterea afacerilor agricole ar putea depasi un miliard de euro, iar la asta ar contribui mai ales rapita si porumbul, sustin specialistii. Bruxelles-ul vede si el un salt important, care ar putea fi influentat negativ doar de vremea nefavorabila.
Primavara ploioasa, cresterea investitiilor in agricultura, relansarea consumului si preturile bune - acestea sunt argumentele pe care cei de la Dekalb le aduc atunci cand spun ca vom avea cel mai bun an agricol din ultimii 10.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aici avem cifra de afaceri a companiilor din agricultura, care prin 2010 era de 11 miliarde de lei si care s-a dublat anul trecut, potrivit datelor provizorii. Iar anul acesta estimarea ar fi de peste 24 de miliarde de lei.
Culturile merg foarte bine momentan - porumbul are crestere de 10%, rapita este vedeta cu 35% crestere, iar graul se tine la nivelul anului trecut.
Dar sa nu spunem "hop!" pana nu sarim gardul, zic producatorii, care prefera sa laude recolta cand va fi in hambare. Toata lumea e insa de acord ca macar pana acum lucrurile stau bine.
Numarul firmelor din Agricultura ar putea depasi pentru prima data 10 mii, acum sunt 9 mii 900, cele mai multe concentrate in Sud-est si Sud. Am putea spune ca sunt putine, dar suntem pe primul loc in Europa la faramitarea fermelor.
O treime din toate fermele europene sunt in Romania: adica 3,9 milioane, dintre care trei sferturi au suprafete de sub doua hectare. Pe doi sunt italienii, apoi polonezii. Franta are doar 500 de mii de ferme, iar Germania 300 de mii. Asadar, asocierea este solutia, si pana atunci suntem dependenti de vremea de afara.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, recolta, porumb, producatori, rapita,
Dată publicare:
16-05-2016 18:44