Producatorii romani trimit tone intregi de hribi in Europa. Cat platesc strainii pentru ciupercile crescute in Romania
Pofta de ciuperci a strainilor este astamparata de hribii romanesti. Tone intregi sunt trimise in Germania, Austria, Italia sau Belgia.
Dupa ce sunt verificate si curatate, producatorii le vand cu 8-9 euro kilogramul, dar in supermarketurile din strainatate costa dublu. Foarte pretuite sunt si ciupercile de cultura, care acopera cererea pe piata interna.
"Toamna este bogata si profitabila pentru producatorii de ciuperci. Sezonul este unul bun pentru hribi dar si cererea este mare, asa ca zilnic tone de ciuperci pleaca la export."
"Ciupercile vin de pe teren in starea aceasta. Fetele le prelucreaza pe categorii, mari, mici, medii pe urma asa vin aranjate pentru export pentru Italia pe categotii bineinteles."
Strainii au insa pretentii. Pentru Italia, ciupercile trebuie sa fie exportate cu tot cu pamant, iar pentru restul tarilor curatate si deja taiate.
Dorina Pop, administrator ferma de ciuperci: Tone pe care le dam in Italia, Germania, Austria, Blegia. Kilogramul se vinde in functie de cererea de afara. Intre 6 si 8 euro in Italia"
La Bistrita comenzile sunt diferite. Hribii din padurile romanesti trebuie livrate gata uscate.
Prdocuator: "Ciupercile, trebuie sa fie albe, frumoase , intregi, sa nu fie cu intepaturi, sa nu fie zdrobite, asta e cerinta partenerului extern"
Simion Bodor, inginer Directia Silvica Bistrita Nasaud: In stare uscata, se vand la pretul de 22 de euro pe kg in care sa se respecte calitatea. Acum urmeaza sa luam din Maramures la 65 de lei, daca recolta este buna si ca castiga si oamenii destul de bine."
Din 10 kg de ciuperci proaspete un culegator obtine abia dupa 2 saptamani un kg de ciuperci uscate, care vor fi trimise la export si folosite in condimente sau sucuri.
Ioan Albut, tehnolog, ferma de ciuperci: "Intr-o astfel de hala recoltam cand avem un val bun recoltam pana si la 1.500 de kg pe zi."
Aceste ciuperci de cultura, ajung in schimb in supermarketurile de la noi.
Corina Tiganas, administrator ferma de ciuperci: Capacitatea noastra pe luna este undeva la 30 de tone, care inseamna in medie o tona pe zi. Din pacate multi pietari speculeaza pretul si pe piete ajung si al 10 lei kg"
Daca va fi un an bun, producatorii vor exporta hribi pana la sfarsitul lunii noiembrie. Hribii sau buretii sunt ciuperci de padure comestibile, apreciate pentru consistenta si aroma.