România este în carantină. Ce trebuie să știe românii care vor să iasă din case

Ultima actualizare: 25-03-2020 20:34

De miercuri, 25 martie 2020, de la 12, România este în carantină, impusă printr-o nouă ordonanță militară adoptată de autorități.

Este o măsură fără precedent în istoria post-decembristă a țării, care restrânge drastic libertatea de mișcare a cetățenilor.

Pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, autoritățile au adoptat ordonanța militară nr. 3 din 24 martie 2020 care interzice circulația tuturor persoanelor în afara casei.

Există, desigur, și câteva excepții:

a) deplasarea în interes profesional, de acasă spre locul de muncă și înapoi.

b) deplasarea pentru achiziționarea de bunuri de strictă necesitate pentru persoane, animale de companie sau pentru desfășurarea activității profesionale.

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea casei pentru mișcare fizică individuală sau pentru nevoile animalelor de companie. Sunt interzise orice forme de sport colectiv.

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Mai departe, aceeași ordonanță militară interzice persoanelor de peste 65 de ani să iasă din casă. Bătrânii vor avea voie să părăsească locuința doar între orele 11 și 13, și doar pentru:

a) cumpărături de strictă necesitate pentru ei sau animalele de companie

b) pentru consult medical ce nu poate fi amânat sau realizat de la distanță

c) pentru îngrijirea sau însoțirea unui minor sau pentru asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) pentru mișcare fizică indiviuala în apropierea casei sau pentru nevoile animalelor de companie.

În afara intervalului orar 11-13, persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani se vor mai putea deplasa doar dacă desfășoară încă activități profesionale sau pentru activități agricole.

Atenție, autoritățile vor controla pe stradă motivul pentru care ați ieșit din case.

a) Astfel, angajații vor fi nevoiți să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator. Dacă însă în drumul de acasă la serviciu sau înapoi va abateți de la traseu și pentru a face cumpărături, de pildă, atunci veți avea nevoie și de declarația pe proprie răspundere necesară pentru alte ieșiri din casă.

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Iar pentru verificarea motivului deplasării în toate celelalte situații va trebui să prezențați o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Această declarație pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, dată și semnătura.

Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate autorităților pentru control și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

Toate aceste măsuri se aplică începând din 25 martie de la ora 12. De la aceeași dată se institutie măsura izolării la domiciliu sau - după caz - a întrării în carantină a tuturor persoanelor care intră în România.

Totodată, la solicitarea ministrului de interne, Ministerul Apărării trimite forțe militare pentru a ajută la pază obictivelor strategice, dar și pentru mentineara ordinii publice sau întărirea controlului la frontieră.

Totodată, ordonanță militară prevede și că documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență. În plus, noua ordonanță permite vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală sau produselor electronice și electrocasnice, care asigură livrarea la domiciliu.

Nerespectarea măsurilor din prezenta ordonanță poate fi sancționată cu amendă de la 100 la 5.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.000 la 70.000 de lei pentru companii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!