În acest caz vorbim despre o producţie în sistem lohn, adică fabrică funcţionează pe baza de comenzi de la mari branduri internaţionale.
Realitatea arată însă că trecerea de la producţia în lohn la marca proprie devine o necesitate pentru marea majoritate a patronilor din industria textilă.
E drept că ar trebui să îşi asume un brand propriu, să investească în promovare, dar mai presus de toate să caute designeri şi să pornească pe un drum ceva mai riscant. Trebuie să te impui pe piaţă cu produse proprii, care, dacă au succes, pot însemna într-un final şi salarii mai mari în firmă.
Deţinătorii de fabrici nu vor mai depinde de marile companii, nu vor mai livra ieftin produse care după etichetare, se vând mult mai scump. Sunt paşi către o economie structurală, care să încorporeze inteligenţă, drepturi de autor, inovaţie, şi nu doar muncă brută, puţin remunerată.
Desprinderea de lohn rămâne o decizie grea, în industria… uşoară. Mulţi patroni străini au preferat să îşi mute afacerile în Republica Moldova şi să continue în acelaşi sistem.
Cât se va mai putea şi acolo.
Am cerut un punct de vedere şi de la premierul României, despre măsurile pe care Executivul le are în vedere în privinţa deficitului naţional de forţă de muncă şi despre migraţia forţei de muncă spre alte ţări.
Mihai Tudose, premierul României: "Guvernul nu poate rezolva această criză decât creând locuri de muncă bine plătite, creînd condiţii pentru creşterea competivităţii, în fapt, dacă ne uităm la cifre, faţă de anul trecut când au plecat 210.000 de români, anul ăsta au plecat mai puţini, deci încep să vadă românii că e bine să stea acasă. "
Trăim într-o societate dominată de autosuficienţă, mediocritate, lipsa de îndrumare şi de viziune. Guvernanţii întorc privirea de la o problema reală, poate cea mai cruntă criză de la revoluţie încoace.
Florian Colceag, matematician: ”Începe o alientare dramatică. Noi trebuie să înţelegem că dacă nu ducem în practică, în aplicativitate şi în prospectiv, nu ne putem acomoda la sistemul ăsta în derulare continuă care acum ne pândeşte. Mai trebuie să evoluăm şi noi. Că altfel ne pierdem şi viitorul şi copiii şi viitorul copiilor."
România e depopulată, migraţia continuă, natalitatea scade, declinul demografic continuă.
Nu avem autostrăzi, cum nu avem meseriaşi. Ne lăudăm, în schimb, cu creşteri economice bazate pe consum, şi nu ştim cum să rezolvăm o uriaşă lipsa naţională de personal.
Dăm ajutor social unor oameni care nu mai vor să lucreze.
Ne-am transformat într-o sursă de forţă de muncă …pentru alte state, rezervele … s-au cam epuizat şi la noi în ţară se simte cel mai acut.
Că românii sunt pricepuţi şi ştiu meserie... riscă să devină un mit, o amintire, aşa cum amintire ar putea fi în viitor şi investitorii care azi îşi doresc extinderi şi dezvoltare, dar n-au cu cine.