30 de judeţe intră cu uşurinţă la categoria penurie de personal medical, însă pare că marile oraşe nu duc lipsa de medici.
Mulţi dintre cei de aici însă sunt implicaţi strict în clinici şi spitale…private, au preferat să părăsească sistemul de stat sau nu au lucrat deloc în el, după ce au terminat rezidenţiatul. În timp ce spitalele de stat din localităţile mici se luptă să îşi păstreze medicii, operatorii privaţi investesc în extindere, în modernizarea reţelei din marile oraşe, şi în headhunting, adică vânătoarea de specialişti.
George şi Catrinel sunt fraţi şi de doi ani au înfiinţat o platformă online, cu scopul de a plasa medici pe piaţa privată de la noi. Ea a lucrat mulţi ani în management privat, în sănătate, şi a văzut potenţialul acestei nişe.
Au în portofoliu 13000 de medici şi peste 500 de companii din domeniul sănătăţii, cărora le facilitează o legătură rapidă, directă.
Catrinel Hagivreta, patron firma recrutare medici: ”Un om se ocupă numai de un client, ca să ştie istoricul, vedem cine s-a prezentat la interviu. De regulă, noi, în 14 zile lucrătoare le aducem om la interviu. Între unul şi 3 candidaţi, relevanţi pe post. Într-o luna de zile sunt angajaţi."
Fraţii vorbesc despre o piaţă în continuă dezvoltare, în care medicii români sunt tentaţi cu salarii mari să rămână în ţară, dar la privat, nu la stat. Cei mai mulţi dintre tinerii absolvenţi vor să lucreze doar în marile centre universitare, unde nu există posturi, aşa ce tinerii doctori ajung direct în reţeaua privată de sănătate.
Au adus medici de la Timişoara pentru clinici din Urziceni şi de la Sibiu la Huşi, şi mai nou negociază să relocheze specialişti români din Franţa sau Marea Britanie, pentru spitale private de la noi.
George Hagivreta, patron firma recrutare medic: "De multe ori mi se întâmplă să vorbesc cu oameni care îmi zic a, ce bine că aţi sunat, avem oferte de 2009 de euro, fără nicio experienţă pentru asistenți, 5000 de lei.”
”Cu siguranţă e un trend descendent al plecării medicilor în străinătate. Un medic radiolog, cu experienţă, poate câştigă între 3.000 şi 5000 de euro în România. Nu ne referim la oraşe mici, la oraşe mari, alte ţări”.
Bogdan Barta e chirurg şi lucrează într-un spital privat din Capitală. Şi-a format mâna la Spitalul de Urgenţă Floreasca, însă nu regretă niciun moment faptul că a părăsit definitiv sistemul de stat.
Bogdan Barta, medic chirurg: "Cele 3 motive pentru care am ales doar domeniul privat, acestea ţin de know how, această aparatură medicală de care am beneficiat, pe care nu o găseaţi la stat. Da şi vorbim de corecte, decente pentru pacienţii mei. Al treilea aspect, e mulţumirea pacientului…pentru mine e acel moment de satisfacţie…ce-i mai modern chirurgical."
Aproape 14.500 de medici au cerut în ultimii 6 ani de la Colegiul Medicilor documentele necesare pentru a se angaja în alte ţări. În ţară sunt 22.000 care lucrează la privat, dintr-un total de 57.000, şi majoritatea prestează muncă şi la stat.
Cu alte cuvinte, în sistemul privat de la noi găseşti cu o treime mai mulţi medici decât cei care au emigrat. În clinicile particulare mari din Bucureşti, care angajează şi câte 80 de persoane LUNAR, s-a ajuns ca 3 până la 7 medici din 10 să lucreze exclusiv în privat.
Bogdan Barta, medic chirurg: "Acest trend al plecării în străinătate va continua. Deficitul de forţă de muncă din străinătate pe partea medicală, va fi din ce în ce mai mare. Iar oferta financiară va fi superioară..”
Piaţa serviciilor medicale particulare avansează galopant în România. S-A TRIPLAT ÎN ULTIMII 5 ANI, în detrimentul unui sistem de stat aflat într-un declin total, în pragul falimentului.
E o reglare normală a domeniului sănătăţii, pe care guvernanţii se dovedesc de ani de zile incapabili să îl administreze şi să-l organizeze, pentru binele oamenilor. Dincolo de dramele şi frustrările pacienţilor, statisticile arată că 85% dintre medici de la stat sunt nemulţumiţi, nu neapărat de venituri, cât de lipsurile de care se lovesc pe secţiile de la stat.
Bogdan Barta, medic chirurg: "Până la urmă, sistemul public este cel care să fie unul competent şi care să ofere servicii întregii populaţii. Sper că cele două lucruri să se egaleze, ca afară, pacienţii nici nu ştiu. Sitemul public trebuie să fie unul performant.”
Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la 6 miliarde de lei pe an. Şi totuşi, cifrele arată că românii rămân dependenţi de sistemul de stat, un sistem care îi umileşte şi an de an le risipeşte cotizaţiile pe finanţări dubioase şi management defectuos.
Distribuţia domeniului privat nu acoperă toată ţara. Avem 367 de spitale publice şi 187 private. Avem 124.000 de paturi la stat, şi doar 6600 la privat şi per total, mai puţin de 5% din totalul de pacienţi, 4 milioane anual, se internează într-o unitate privată.
Avem în schimb multe clinici particulare, care devin treptat, la fel de aglomerate ca policlinicile statului. Din 6 miliarde de lei pe an, cât plătesc românii pentru servicii private, doar o cincime ajunge pe spitalizări, restul sunt pentru investigaţii şi tratament extraspitalicesc.
Tudor Nastasescu, manager spital Tulcea: "Pleacă oamenii, şi eu primesc periodic să va actualizaţi CV-ul, deci e o campanie de headhunting acerbă. Cei care au plecat sunt oameni care nu se mai întorc, ştiu o limba, s-au stabilit acolo…".