România caută meseriași. Cum poate câștiga un electrician chiar şi 2.500 de euro pe lună
România a rămas fară meseriași și știm cu toții cât de greu găsești un electrician bun ori un instalator. Ca să nu mai vorbim despre sumele pe care le dăm pentru aceste servicii.
Din păcate, tinerii nu intuiesc cât de mult potențial are această nișă și se feresc de școlile de profil. De exemplu, recent a început o campanie care încearcă să-i îndrepte pe copii spre liceele agricole:
''Acesta este butasul de mentă, fasonăm frunzele pentru a micșora suprafața de evaporare. Știm foarte bine că ea transpiră și își pierde apa. Noi vrem să o păstrăm. Introducem nodul în sol să formeze rădăcină''.
Participăm la lecția despre înmulțirea plantelor alături de elevii din calasa XI-a. Aceștia se vor specializa în horticultură la primul liceu în care s-a introdus învățământul, adică în parteneriat cu firme private.
Cei 22 de elevi vor avea diplomă de tehnicieni horticultori nivel 4, adică se vor putea angaja oriunde în Uniunea Europeană.
Nicolae Andrei, elev: ''Eu vreau să devin inginer agronom pentru a duce mai departe ferma familiei de acasă. Avem legume, pomi fructiferi, animale... Inginer agronom, dacă ai diplompă, salariul pleacă de la 5.000 de lei și poate ajunge până la 10.000 de lei. Apoi poți să fi consultant".
Prea puțini însă sunt cei care caută astfel de specializări, deși nevoia de personal calificat în agricultură este uriașă, iar domeniul unul bănos. Doar 57 de licee agricole avem în toată țara.
Elev: ''Ei, la vârsta lor, se gândesc că poate le e rușine. Cred că vin la agricultură să dea cu sapa, însă noi, aici, învățam cum să înmulțim plante, devenim specialiști, nu dăm cu sapa''.
Din acest motiv, în această perioadă are loc cea mai mare campanie națională de recrutare în rândul adolescenților: ''Mândru să fiu fermier". Mesajele sunt: "Nu vei fi șomer" și "Te putem învață cum să îți faci propria fermă". Separat, sunt specializați și dascălii.
Mihaela Salomia, profesor agricultură horticultură: "Dacă ne întoarcem pe horticultor, amenajarea spațiilor verzi, în pandemie toată lumea s-a întors în natură și își dorea să își găsească un specialist să-i organizeze grădina și nu prea sunt astfel de specialiști''.
Și în domeniul ospitalității există un mare deficit de personal, dar și aici sunt parteneriate între autorități și companii private.
În ultimii 20 de ani, foarte mulți specialiști din categoria ''BLUE COLOURS'' , adică instalatori ori electricieni au părăsit România. Cererea a crescut, în timp ce oferta a scăzut. În acest context, pe piață și-au făcut loc aplicații care pun în legătură, în timp real, proprietarii de case cu furnizorii de servicii pentru a rezolva o lucrare direct la domiciliu.
Prețul mediu al unei lucrări este de 73 de euro, iar un electrician care își oferă serviciile doar prin această aplicație poate căștiga până la 2.500 de euro pe lună, doar din aplicație.
Specialiștii sunt de părere că inclusiv numele acestor școli profesionale sunt o barieră în calea succesului lor.
În acest moment, la nivel național sunt 155 de școli care lucrează cu aproape 500 de firme, ce oferă burse, practică dar și un loc de muncă la finalul studiilor. Cea mai mare luptă și cele mai multe locuri sunt la specializarea operator de mașini cu comandă numerică, mecanic auto, electromecanic utilaje ori electrician de joasă tensiune.