România are un buget record pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, dar primarii nu cer bani pentru reparații
Trei cutremure au zdruncinat în ultimele 24 de ore România, în vreme ce ministrul lucrărilor publice se roagă de primari să ia bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
Vorbim despre blocuri de locuințe, dar și despre clădiri publice, în care funcționează între altele, școli si spitale.
Cseke Attila anunță că are un buget record, de 1,5 miliarde de euro, pentru expertizare și lucrări, dar că până în acest moment au fost semnate doar 110 contracte de finanțare.
Cel mai puternic dintre cutremure s-a produs joi seară, înainte de ora 11, în zona Vrancea. A avut magnitudinea de 4,4. Cu puțin timp înainte, ministrul lucrărilor publice se plângea că primarii nu cer bani pentru a repara clădirile care se pot prăbuși dacă pământul se mișcă mai tare.
Un buget record de 7 miliarde și jumătate de lei este disponibil anul acesta pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Finanțarea se acordă atât pentru blocuri de locuințe, cât și pentru instituții publice.
CSEKE ATTILA, MINISTRUL DEZVOLTĂTRII ȘI LUCRĂRILOR PUBLICE: „Eu sunt nemulțumit de stadiul contractelor de finanțare, pentru că aceste legi, aceste programe sunt create încă din 2022-2023.”
Doar 110 contracte de finanțare a încheiat ministerul și numai 15 dintre acestea vizează clădiri din București. Capitala se află printre primele 10 din lume expuse riscului seismic.
Și la Ploiești aproape 200 de imobile sunt în pericol.
La Pitești, primăria se gândește abia acum să verifice starea școlilor pe care le are în administrare.
Cei care stau în blocuri vechi spun că n-au bani să plătească expertiza care ar stabili dacă se află în situație de risc.
ANDREI MIHĂILESCU, INGINER STRUCTURIST: „Prețul ar fi undeva între 1 -1,5 euro pe metrul pătrat, iar în lipsa documentației // poate să fie 100-200 de euro poate și mai mult.”
Nu iîn ultimul rand, autoritățile din Gorj, unde acum 2 ani au avut loc o serie de cutremure neobișnuite, au semnat doar două contracte de finanțare.