Romania s-a dotat cu avioane noi la mana a treia. Momentan sunt in celalalt capat al Europei, dar in 2 ani vor ajunge aici

14-05-2014 15:23


avion F-16

Incepand din 13 mai, Romania are oficial avioane americane. Premierul a semnat contractul pentru celebrele F-16 luate din Portugalia la mana a doua.

"Ati intrat oficial in familia F-16”, i-a anuntat pe romani Roderick McLean, vicepresedintele Lockheed Martin si directorul general al Integrated Fighter Group F-16/F-22. Incepand din 13 mai, tara noastra e aparata si de avioane americane. E drept, avioane americane luate „second hand” din Portugalia, dar care vor fi „modernizate” de catre producator.

Avioane la varsta de mijloc
Conform acordului respectiv, in Romania vor fi livrate 12 avioane de tip F-16 Block 15 la standardul “Midlife-Upgrade” incepand cu 2016. Lockheed Martin va asigura proiectarea, integrarea si suportul pentru instalarea software-ului actualizat pentru F-16.”, se arata in comunicatul oficial al Lockheed Martin. Asa ca, desi oficial suntem in familia F-16, mai avem doi ani de asteptat pana cand sa avem si practic avioanele. 

F-16 Fighting Falcon aniverseaza anul acesta 40 de ani de cand zboara. Initial a fost conceput ca aparat de vanatoare, dar s-a transformat in avion de lupta multirol. Potrivit datelor companiei, 28 de forte aeriene din lume sunt dotate cu F-16, peste 4.500 de aparate fiind construite pana in prezent. Varianta cumparata de Romania nu este cea de baza ci Block-15, o versiune mult imbunatatita.

Cel mai incantat de achizitie s-a aratat premierul Victor Ponta. Cu o luna in urma, prim-ministrul a mers la Campia Turzii, unde a zburat cu un astfel de aeronava condusa de un pilot american.

La receptia organizata de Lockheed Martin cu ocazia semnarii oficiale a contractului, premierul a spus ca "a zbura cu supersonicul a fost intotdeauna un vis pentru mine, nu mi l-as fi putut realiza niciodata cu un MIG 21, din doua motive: unul - sunt prea inalt; al doilea - imi trebuiau cel putin doua saptamani sa explic colegilor mei ziaristi ca a zbura cu MIG-ul nu inseamna neaparat ca iti plac cei care il produc. De aceea, am asteptat venirea lui F16, nu am dorit sa ratez aceasta oportunitate”, a incheiat Victor Ponta.

Afaceri ca in familia F-16
In total, vom plati 628 de milioane de euro pentru cele 12 avioane. Aparatele in sine costa 120 de milioane de euro, iar restul de 500 se vor duce pe modernizare, mentenanta si antrenamentele pilotilor. Decizia a fost aprobata in iunie anul trecut in Guvern.

Romania a platit prima rata de 100 de milioane de dolari inca din decembrie, insa cele 12 aparate cumparate din Portugalia vor sosi in Romania abia in 2016 si mai pot fi folosite inca doua decenii. Avioanele sunt, de fapt, la mana a treia, pentru ca si portughezii le-au primit de la americani deja folosite.

Totusi, F-16 american este mai bun decat MIG-ul 21 rusesc, aflat in dotarea Armatei Romane, insa ambele sunt depasite de noile generatii de avioane de vanatoare produse in America, Rusia sau Europa. Portughezii le-au primit pe 1 dolar de la americani, in 1994. Avioanele s-au dovedit tehnic inferioare, asa ca nu au putut fi folosite in razboiul din Iugoslavia decat pentru misiuni de insotire, iar portughezii au fost obligati sa investeasca inca 100 de milioane de dolari pentru a le aduce la standardele militare ale vremurilor.

Avioanele MIG 21 erau in dotarea Armatei Romane inca din 1965. Au fost modernizate in 2000, in Israel si au primit atunci un prenume: Lancer. Din pacate, in ultimele doua decenii s-au probusit aproape 30 de asemenea aeronave.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO