Guvernul vrea sa inlocuiasca MIG-urile cu avioane F-16 la mana a treia. Cat vom plati pentru ele
Romania va cumpara 12 avioane americane F-16 de la Armata Portugheza, iar Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege in acest sens.
Supersonicele vor fi luate in leasing, iar tara noastra va plati peste 600 de milioane de euro in urmatorii 5 ani pentru aparate, modernizarea lor si antrenamentul pilotilor.
MIG-urile noastre sunt aproape de sfarsitul vietii. Nici avioanele portughezilor nu sunt de ultima generatie, dar altele nu ne putem permite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania va plati prima rata de 70 de milioane de dolari inca de anul acesta, insa cele 12 avioane cumparate din Portugalia vor sosi in Romania abia in 2015 si mai pot fi folosite inca 20 de ani. Avioanele sunt, de fapt, la mana a treia, pentru ca si portughezii le-au primit de la americani deja folosite.
F-16 american este mai bun decat MIG-ul 21 rusesc, aflat in dotarea Armatei Romane, insa ambele sunt depasite de noile generatii de avioane de vanatoare produse in America, Rusia sau Europa.
Portughezii le-au primit pe 1 dolar de la americani, in 1994. Avioanele s-au dovedit tehnic inferioare, asa ca nu au putut fi folosite in razboiul din Iugoslavia decat pentru misiuni de insotire, iar portughezii au fost obligati sa investeasca inca 100 de milioane de dolari pentru a le aduce la standardele militare ale vremurilor.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu sistem de razboi electronic nou".
La baza aeriana de la Fetesti, avioanele de lupta MIG 21 zboara tot mai rar. Pilotii le iubesc, dar stiu ca nu mai fac fata intr-o lupta aeriana reala.
In total, vom plati 628 de milioane de euro pentru cele 12 avioane. Aparatele in sine costa 120 de milioane de euro, iar restul de 500 se vor duce pe modernizare, mentenanta si antrenamentele pilotilor. Decizia a fost aprobata miercuri in Guvern.
Avioanele MIG 21 sunt in dotarea Armatei Romane din 1965. Au fost modernizate in 2000, in Israel si au primit atunci un prenume: Lancer. Asa s-a ajuns la MIG 21 Lancer. Din pacate, in ultimii 20 de ani s-au probusit aproape 30 de asemenea aeronave.
Decizia de a cumpara direct si fara licitatie avioanele i-a suparat pe ceilalti producatori de aeronave de lupta. Proiectul de lege trebuie sa fie aprobat de Parlament pentru a intra in vigoare.