ECDC cere restricții mai dure în Europa, din cauza noilor tulpini mai contagioase de COVID
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit luni la nivelul ''foarte ridicat'' riscul cauzat de răspândirea variantelor mai contagioase ale SARS-CoV-2 şi a cerut menţinerea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice.
În ultima sa evaluare de risc pentru Europa, ECDC avertizează asupra ''transmisibilităţii crescute'' observată în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să ''crească gravitatea bolii'', transmite Agerpres.
''Studiile prin modele arată că, dacă nu se menţin şi inclusiv dacă nu se intensifică restricţiile, se poate anticipa în lunile următoare o înmulţire semnificativă a cazurilor şi deceselor relaţionate cu COVID-19", subliniază într-un comunicat directoarea ECDC, Andrea Ammon.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Implementarea eficientă şi consolidarea restricţiilor în viaţa publică şi activitatea economică pentru a diminua contactele interpersonale continuă să fie ''esenţiale'', insistă Andrea Ammon.
ECDC recomandă statelor europene să continue sporirea capacităţilor de secvenţiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive.
Centrul european atrage atenţia şi asupra unei ''oboseli pandemice'' în creştere, adică o accentuare în rândul populaţiei a unei atitudini de ''demotivare în a respecta măsurile de protecţie recomandate'', fenomen care poate avea ca efect ''noi valuri de infecţii'' şi creşterea nemulţumirii sociale rezultate din această evoluţie.
În ce condiții ar trebui închise școlile
Cât despre închiderea şcolilor, ECDC consideră că această măsură trebuie să fie doar o ''ultimă soluţie'' şi să se recurgă la ea numai atunci când măsurile de distanţare şi siguranţă nu sunt suficiente în instituţiile de învăţământ.
Centrul european s-a arătat de asemenea rezervat şi faţă de instituirea aşa-numitelor ''paşapoarte COVID'' - propuse de unele state ale UE şi de sectorul turistic pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber -, date fiind ''dovezile insuficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului''.
ECDC aminteşte că este nevoie şi de o intensificare a măsurilor sanitare obişnuite pentru frânarea epidemiei, respectiv testarea, identificarea lanţurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive şi a contacţilor acestora, plus purtarea măştii în spaţiile închise şi de asemenea în cele deschise dacă sunt aglomerate, precum şi evitarea călătoriilor neesenţiale.
Această agenţie a UE mai solicită statelor membre ''să accelereze ritmul vaccinării grupurilor de mare risc'', precum vârstnicii şi personalul sanitar.