Româncele nu se mai înghesuie să plece la muncă în Italia, ca să îngrijească bătrâni. Explicațiile specialiștilor
Româncele se gândesc de două ori înainte să plece la muncă în Italia ca să îngrijească bătrâni. Potrivit uneia dintre cele mai mari agenții de recrutare din peninsulă, ponderea angajatelor din țara noastră a scăzut în ultimii doi ani.
Și Institutul Național De Securitate Socială din Italia confirmă: procentul românilor care fac o muncă domestică este mai mic cu aproape 8 procente.
Cu ani de experiență în îngrijirea bătrânilor din Italia, româncele preferă să caute locuri de muncă acasă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anunțurile au început să apară tot mai des pe rețelele sociale. Lenuța Pârvu este din Reșița și a fost badantă în Italia 13 ani. Știe prea bine cu ce se confruntă acolo româncele.
Lenuța Pârvu, badantă în Italia: "Probleme că nu le dă orele libere, duminică, nu se respectă orarul de lucru, ele necunoscând bine limba, nu pot să arate că știu că au aceste drepturi".
Cum dorul de casă este tot mai apăsător şi ea vrea să revină în ţară.
Lenuța Pârvu: ”Îmi lipsește familia, îmi lipsește nepoțelul, vreau să fiu alături de ei”.
La rândul lor reprezentanţii unei companii italiene de recrutare, cu 40 de agenții în toată ţara, confirmă că le este tot mai greu să găsească îngrijitoare din România aşa că au fost nevoiţi să îşi îndrepte atenția spre Asia ori Africa.
Iată de ce:
Giorgia Gollino, Manager de recrutare Italia: ”Veniturile au crescut în România. Și nu mai este o nevoie atât de mare să lucreze în străinătate. Se mută înapoi în România cu economiile, cu banii pe care i-au strâns, și bineînțeles că unele se mută și pentru a avea grijă de familiile din România. Asta este ceva ce am observat în ultimii ani.Este o scădere semnificativă".
Fenomenul este explicat și de sociologii de la noi.
Alin Tomuș, Sociolog: "Diversificarea ofertelor pe piața muncii în România, creșterea veniturilor în România pentru profesii similare și în al treilea rând, creșterea gradului de cunoștințe cu privire la drepturile contractuale."
Înainte de pandemie, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, ajungeau în jur de 700 de pacienți pe an după perioade grele petrecute la muncă în străinătate. Majoritatea erau badante cu stări de depresie, epuizare cronică și anxietate. Numărul lor s-a înjumătățit acum.
Petronela Nichita, Medic Primar Psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola din Iași: "Fiecare dintre dumnealor a conștientizat că este mai important să fie alături de familie, versus câștigul financiar. A lucra 24 din 24 de ore într-o țară străină, să stai departe de soț, soție, mamă, tată, copii, este un stres".
Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia, în peninsulă sunt aproximativ un milion de îngrjitoare. Peste jumătate lucrează însă la negru.