Robert Negoiţă spune că Primăria Sectorului 3 trebuia să emită autorizaţia de construcţie pentru planşeul Unirii
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat marţi că autorizaţia pentru construcţia planşeului Unirii trebuie dată de primăria pe care o conduce, pentru că aşa prevede legea şi aşa i-au spus reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.
"A existat o solicitare, acum două săptămâni, am întrebat ISC, ISC ne-a spus că noi suntem cei care (trebuie să dea autorizaţia de construcţie - n.r.), legea spune că noi autorizăm şi am dat autorizaţia.(...) Dacă vă uitaţi în lege, în Bucureşti sunt două instituţii care autorizează. Tot ce înseamnă zone protejate şi monumente istorice e Primăria Generală, tot ce înseamnă restul, în afară de asta, sunt primăriile de sector, (...) nu cotează cine e proprietarul terenului. Tot ce este în Sectorul 3 şi nu este în zonă protejată sau monument istoric, noi autorizăm lucrările Primăriei Generale de multe ori", a spus Negoiţă la sediul central al PSD.
El a menţionat că îi pare "atât de rău" că se discută atât de mult de ce zice primarul general Nicuşor Dan şi nu se discută nimic "din ce face Nicuşor Dan, că nu face nimic".
"Cred că ar trebui făcut planşeul ăla, ne facem de râs, o să râdă oamenii de noi, o să râdă internaţional oamenii de noi, e în mijlocul oraşului, kilometrul 0, ajunge să se surpe, nu e în stare să îl facă şi nici pe alţii nu lasă să îl facă", a afirmat Negoiţă.
Primarul Sectorului 3 a subliniat că autorizaţia de construcţie a fost semnată de viceprimarul Sectorului 3 pentru că el era "plecat cu treabă", iar partea de urbanism a delegat-o viceprimarului.
"Primăria Capitalei urmăreşte să blocheze tot. Nouă ne-au scos palmierii, au lăsat în urmă nişte gropi. Dacă scoteau palmierii şi puneau arţari, puneau nuci, puneau corcoduşi, puneau două păpădii, domnule, nouă nu ne plac palmierii, nouă ne plac păpădiile şi de asta noi în loc punem păpădii. În urmă au lăsat nişte gropi, nu au pus nimic. Asta face primarul general. Nu ştie decât să demoleze, să strice, e supărat pe ce se face", a mai spus Negoiţă.
Scandal pe șantier
A luat amploare luni seară scandalul izbucnit pe șantierul din Piața Unirii, unde, ieri, echipe angajate de Primăria Sectorului 4 au împrejmuit perimetrul și au început săpăturile pentru consolidarea planșeului.
Primarul General Nicușor Dan a trimis buldozere care să dărâme gardurile, însă polițiștii locali de la Sectorul 4 au făcut scut uman. Doi angajați au fost răniți de un utilaj și au ajuns la spital.
Dupa câteva ore de discuții aprinse, primarul Daniel Băluță a anunțat că retrage muncitorii de acolo - pentru că nu ar mai fi în siguranță.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „O s-avem o analiză a Poliției Locale a Municipiului București care n-a fost în stare să pună în aplicare o dispoziție a primarului, o să solicităm o discuție cu conducerea Poliției Naționale. Într-un stat de drept, nu se poate ca la kilometrul 0 al Capitalei, oricine ar fi, inclusiv o instituție publică, să-și instaleze un șantier pe un teritoriu care nu-i aparține. E ca și cum eu aș veni să-mi pun o gheretă la dumneavoastră în curte. Nu pot, nu? Dacă nu am proprietatea sau măcar administrarea.”
Buldozerele și-au făcut apariția pe șantier odataă cu lăsarea intunericului. Totul după ce edilul Capitalei a emis o dispoziţie de primar care prevede oprirea lucrărilor de la Planșeul Unirii.
Primarul Nicușor Dan a trimis în parcul din Piața Unirii buldozere care să pună la pământ gardul. Însă încercările s-au lăsat și cu victime. Poliția Capitalei a transmis că după ce unul dintre aceste buldozere a încercat să dărâme gardul, două persoane au fost rănite. La fața locului au sosit echipaje care să le acorde ajutor medical, iar șoferul s-a ales cu dosar penal.
Nicușor Dan susține că terenul pe care se află bucata de beton este în proprietatea Primăriei Generale, așa că șantierul început de Daniel Băluță ar fi ilegal, în lipsa unei autorizații de construire de la Primăria Capitalei.
Nicușor Dan: „Nu e posibil ca o autoritate publică să intre pe terenul unei alte autorități publice. Dacă nu va disparea în seara asta va dispărea mâine dimineață, în orice caz aceste garduri nu o să mai fie aici. A fost dată o amendă de către Poliția Locală în această dimineață pentru ocuparea ilegală a domeniului public.”
La fața locului a ajuns și prefectul Bucurestiului, hotărât să atace decizia primarului general.
Mihai Toader, prefectul Capitalei: „Dispoziția a fost dată pe picior. Lucrările au fost demarate pe baza acelei autorizații de construcții, este autorizație de construcție emisă de Primăria Sectorului 3. Este suficient.”
În timpul zilei, Primarul Sectorului 4 a insistat că a obținut toate documentele și autorizația de construire de la colegul sau Robert Negoiță, de la Sectorul 3, pentru că de acest sector ține porțiunea de beton.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4: „Aceasta este documentația despre care primarul general susține că a fost făcută pe genunchi. A fost emisă autorizația de construire, care stă la baza începerii lucrărilor. Zona respectivă e proprietatea Ministerului Mediului prin Apele Române."
Cei de la Apele Române ne-au transmis însă că planșeul nu le aparține, ci doar cursul de apă de sub acesta.
Conflictul dintre cei doi edili durează de câteva săptămâni și asta pentru că primarul de Sector a cerut o autorizație în regim de urgență pentru începerea lucrarilor, în timp ce Nicușor Dan a refuzat să i-o acorde în lipsa unor documente.
Pentru ca acest planșeu vechi de aproape 100 de ani să fie reparat, statul va da peste 750 de milioane de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
15-10-2024 11:00