Riscurile la care te expui cand te conectezi la o retea wireless gratuita. Metoda prin care hackerii iti pot intra in telefon
Navigam pe internet oricand si de oriunde, pe smartphone, tableta sau laptop. Trimitem si citim poate sute de e-mail-uri, intr-o singura zi, si ne conectam cel putin o data la o retea wireless gratuita.
Facem aceste lucruri automat, fara sa ne gandim ca ne expunem la riscuri. Cazul Kovesi - Black Cube arata cat de usor putem ajunge, oricare dintre noi, victimele unor hackeri care ne vor banii sau datele personale.
Cazul Black Cube este poate o lectie pentru cei care vor sa isi pastreze in siguranta informatiile personale si cred ca o parola este suficienta. Suspectii ar fi stat de vorba cu rudele sefei DNA sub diverse pretexte si asa au aflat date cum ar fi numele, ziua nasterii, copii, prieteni. Au urmat serii de incercari pana la aflarea parolei corecte. De ce? pentru ca folosim astfel de informatii cand ne securizam conturile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alegerea parolei este mereu dificila. Tentatia este sa folositi nume sau date de nastere ale unor apropiati, parinti, iubiti, copii. Nu o faceti! Gasiti un alt subiect personal de care sa va aduceti aminte usor si aduagati si cateva cifre, ca reper. De schimbat, trebuie sa o faceti macar o data la trei luni.
Specialistii in securitate cibernetica ne avertizeaza ca nu doar parola e importanta, ci si paginile de internet sau e-mail-urile de la amici pe care le accesam ne pot oferi suprize.
Un alt loc in care va puteti pierde usor confidentialitate datelor este atunci cand va legati prin conexiunile wierless publice.
Alexandra Gheorghe, specialista in securitate cibernetica: "In momentul care ne conectam la o retea WI-FI publica e indicat fie sa avem o solutie de securitate pentru mobil instalata, fie sa ne asiguram ca acea retea nu este suspecta si nu poate fi interceptata."
Altfel, putem descoperi ca cineva a folosit faptul ca ne-am legat la reteaua WI-FI ca sa intre in mail, in fisierul de fotografii, sa urmareasca atunci cand efectuam plati si chiar sa acceseze camera video de pe laptop sau telefon.
Anul trecut, peste 2.300.000 de IP-uri fost fost tinta unor atacuri cibernetice, anunta autoritatile.