Kovesi, spionata de firma unui fost sef MOSSAD. Israelienii arestati preventiv ar fi fost denuntati chiar de tatal sefei DNA

×
Codul embed a fost copiat

"O incercare nereusita de intimidare" sau "ancheta anti-coruptie"? Acestea sunt cele doua versiuni ale cazului de presupus spionaj vizand-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

UPDATE Cetatenii israelieni arestati preventiv la cererea procurorilor DIICOT pentru presupuse fraude informatice si pentru hartuire au fost denuntati, initial, la Parchetul instantei supreme, de catre fostul procuror Ioan Lascu, tatal procurorului-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, spun surse judiciare, care arata ca ancheta s-a derulat ”fulgerator”, relateaza news.ro.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat, referitor la informatiile aparute in presa potrivit carora s-ar fi intentionat intimidarea sa:"Este un dosar in curs la alta unitate de Parchet in care nu am calitate si in acest moment nu pot comenta. A fost o incercare nereusita de intimidare", a declarat sefa DNA. Pe de alta parte, compania israeliana acuzata are alta versiune.

Patru cetateni israelieni sunt anchetati de DIICOT pentru spionarea comunicatiilor si tentative de compromitere a Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA. Doi dintre suspecti au fost prinsi sambata seara in camera lor de hotel din centrul Capitalei, unde aveau aparatura electronica. Tribunalul Bucuresti a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva inca de duminica. Sunt mai multe capete de acuzare, de la constituire de grup criminal organizat pana la diferite infractiuni informatice, toate cu scopul de a ajunge la informatii privind viata profesionala si personala a Laurei Codruta Kovesi, pentru a o compromite.

Al treilea suspect, creierul afacerii, fostul sef Mossad Meir Dagan (foto jos), se pare ca nu va mai fi tras la raspundere, fiindca ar fi murit intre timp. SRI si DIICOT incearca acum sa dea de al patrulea suspect.

Citește și
andrei volosevici
Senatorul PNL Andrei Volosevici, candidat la Primaria Ploiestiului, suspectat de luare de mita. Reactia politicianului
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-► Black Cube neaga acuzatiile
-► Cine sunt cei patru suspecti
-► Cum actionau agentii israelieni
-► Ce este Black Cube
 


Black Cube neaga acuzatiile
Firma israeliana Black Cube, al carei nume apare in dosarul de hartuire a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, neaga acuzatiile ca ar fi comis nereguli si sustine ca angajatii sai investigau ei insisi acuzatii de coruptie intr-un proiect comandat de elemente asociate guvernului roman, relateaza miercuri Jewish Telegraphic Agency (JTA) si Times of Israel.

"In ultimele saptamani, compania desfasura un proiect in Romania la comanda unor elemente asociate guvernului pentru colectarea de probe privind un caz grav de coruptie in guvernul roman si agentii ale acestuia. In cadrul acestei activitati, doi dintre angajatii companiei au fost arestati dupa ce facusera descoperiri semnificative", se arata intr-un comunicat al firmei israeliene, citat de cele doua surse media.

"Inutil de spus ca angajatii companiei Black Cube respectau legea si ca acuzatiile care li se aduc sunt nefondate si false. Avem incredere deplina ca adevarul va iesi la iveala si ca amandoi vor fi eliberati in urmatoarele zile pentru a se intoarce acasa", se mai mentioneaza in comunicat.


 

Cine sunt cei patru suspecti
Conform RISE Project, care prezinta documente oficiale, doi dintre suspecti, Dan Zorella si Avi Yanus, fosti ofiteri de informatii, sunt co-fondatori si directori executivi ai firmei israeliene de investigatii private Black Cube, companie in care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) in perioada 2002-2011, relateaza news.ro.

Potrivit procurorilor, scrie RISE Project, acestia impreuna cu mai multi angajati ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner si David Geclowicz, “au constituit un grup organizat in vederea comiterii mai multor infractiuni de hartuire si infractiuni informatice constand in efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenintator (…) precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii conturilor de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continututului acestuia”.

Ultimii doi, Ron Weiner si David Geclowicz, au fost arestati deja in Romania. Weiner este cel care raspundea efectiv de partea informatica a operatiunii, sustin procurorii, in timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul si familia persoanei publice vizate – ambii fiind coordonati din centrala firmei pentru care lucrau. In acest caz, tinta era sefa DNA, Laura Codruta Kovesi”, relateaza RISE Project, care prezinta un mandat de arestare preventiva emis in 3 aprilie pe numelelui Geclowicz. De altfel, in mandatul de arestare se arata ca ”mobilul intregii activitati infractionale a gruparii a constat in incercarea de compromitere a imaginii procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, prin incercarea de a gasi activitati de coruptie”.

Cum actionau agentii israelieni
Weiner si Geclowicz si-au derulat actiunile din teren pe parcursul lunii martie si in acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiatilor lui Kovesi. Contactat de RISE Project, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca cercetarile sunt in faza preliminara acum.

La momentul acesta e clasificata toata verificarea. Este doar investigatie, nu o cercetare penala ca atare. E destul de dificil sa va dau date din aceasta cauza”, a spus Horodniceanu. Seful DIICOT a adaugat ca anchetatorii din subordinea sa nu stiu inca cine a angajat firma israeliana Black Cube.

Potrivit surselor citate de corespondentul ProTV Ovidiu Oanta, israelienii s-au cazat intr-un hotel de langa Ministerul Apararii, de unde unul monitoriza mailurile rudele si apropiatilor sefei DNA iar celalalt le dadea acesto persoane telefoane de amenintare.

Ce este Black Cube
Avand sucursale in Londra si Paris, Black Cube a fost fondata in 2010 in Tel Aviv de catre cei doi fosti ofiteri de informatii israelieni, Dan Zorella si Avi Yanus. Compania ofera servicii juridice si de intelligence. Si-a castigat renumele reprezentand in instanta afaceristi acuzati de infractiuni economice, iar The Wall Street Journal nota in 2015 ca angajatii firmei au fost implicati in operatiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrandu-se in retele de hackeri.

Meir Dagan, fostul sef al Mossad intre anii 2002 si 2011, a fost presedintele de onoare al firmei pana acum doua saptamani, cand a murit (17 martie 2016). In afacere activeaza mai multi fosti ofiteri de spionaj si contraspionaj din Israel.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ioan Niculae a
Ioan Niculae a "turnat" la DNA un politician celebru. Pe cine vrea langa el, in spatele gratiilor

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra, nu uita si nu iarta.

Senatorul PNL Andrei Volosevici, candidat la Primaria Ploiestiului, suspectat de luare de mita. Reactia politicianului
Senatorul PNL Andrei Volosevici, candidat la Primaria Ploiestiului, suspectat de luare de mita. Reactia politicianului

Andrei Volosevici, senator de Prahova, desemnat de PNL drept candidat pentru functia de primar al Ploiestiului, este banuit de luare de mita si abuz in serviciu.
 

Laura Codruta Kovesi, aviz favorabil pentru reinvestirea ca procuror-sef al DNA. Prioritatile noului mandat
Laura Codruta Kovesi, aviz favorabil pentru reinvestirea ca procuror-sef al DNA. Prioritatile noului mandat

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei, Raluca Pruna, de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procurorul sef al DNA.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.