Riscul de a te infecta cu Covid-19 în piețe e la fel de mare ca cel din spitale. Reguli simple de a te proteja
Urmați reguli simple, cu mari beneficii. Este mesajul categoric transmis oamenilor de autoritățile americane, într-o campanie de informare.
La rândul lor, și germanii ori spaniolii încearcă să le facă educația tuturor celor ce ajung în piețe, pe terase, în benzinării sau în alte locuri publice cu aflux mare de persoane. Iată câteva sfaturi clare!
Centrul american pentru controlul bolilor transmisibile arată că în piețele hiperaglomerate nivelul de siguranță ar trebui să fie la fel ca cel în spitale.
Din cauza volumului mare de vizitatori, riscul de contaminare e similar.
Asta înseamnă că accesul să fie filtrat automat- nu de către o persoană, care ar fi și ea astfel supraexpusă. Și trasee clare- pe o parte se intră, pe alta se iese.
Asta se încearcă într-o piață din sudul Capitalei, singura din țară construită în pandemie.
Din păcate, oamenii încă n-au înțeles că sensurile opuse au un scop clar: să fluidizeze circulația, ca să n-apuci să-ți tușească cineva în față.
Și cu bariera de plastic, până la legume și fructe, cumpărătorii se obișnuiesc greu.
Americanii cer populației să vină cu plasa de acasă, ca vânzătorul să nu-i dea încă o pungă atinsă de el. Gustatul în pandemie e complet interzis.
Tot fară atingere ar trebui făcute și plățile. Un negustor de produse țărănești a obținut cu greu un aparat POS într-o piață volantă. Îl costă 80 de bani fiecare tranzacție, dar câștigă siguranță.
”Reporter: V-a surprins faptul că puteți folosi cardul și la piață?
Client: Da, e prima dată”.
Când vezi o coadă, te duci în direcția opusă. Sau îți lași rând sau mai dai o tură și revii mai târziu.
În câteva landuri germane, primăriile au recomandat comercianților să le ofere clienților bonuri de ordine.
Pe care să le onoreze... nemțește! Astfel încât oamenii să nu se teamă că cineva se va băga în față.
”Să ne întindem până unde?”
Așa se întâmplă, din nefericire, la instituțiile noastre. De pildă, un sediu ANAF.
”Reporter: Aveți destul spațiu. De ce nu vă depărtați de cei din jur?
Cetățean: Asta ce ar însemna, să ne întindem până unde?”.
Tot în Statele Unite, administratorii de terase au indicații clare să nu le permită clienților să mănânce sau să bea din aceleași recipiente.
"A strănutat doar de două ori, dar ventilatoarele terasei băteau dinspre el către mine". Așa explică managerul unui spital Covid din București modul în care s-a contaminat de la un prieten, la o cafea.
În următoarea perioadă, restaurantele românești rămân închise, dar și recreerea la terase comportă unele riscuri.
Autoritățile americane au clasificat comanda mâncării gătite la domiciliu drept cea mai sigură. Deja dacă mergi la local să ridici pachetele riscul devine moderat.
Nu uitați să fiți la curent cu deciziile oficiale. În Spania, o alianță a micilor comercianți a decis ca orice client care nu poartă corect masca să fie escortat afară, ca să înțeleagă riscurile la care i-a expus pe cei din jur.
”- Tot n-ați pus-o bine!
- Da, așa e...”.