Risc uriaș la granița României. Ce măsuri se iau pentru prevenirea difteriei
Risc uriaș la granița României. Zeci de cazuri de difterie au fost raportate în Ucraina, așa că medicii de familie de la noi cer, de urgență, Ministerului Sănătății, un program național de vaccinare împotriva acestei boli teribile.
Aici, n-a mai fost întâlnit niciun caz de difterie de patru decenii, așa că prea puțini s-au imunizat și la maturitate, așa cum recomandă specialiștii.
Potrivit Societății Naționale a Medicilor de Familie, o schemă completă de vaccinare împotriva difteriei presupune administrarea a cel puțin cinci doze.
Primele se fac sugarilor de două și patru luni. Este vorba despre vaccinul hexavalent, care se administrează și la 11 luni. La 6 ani se face rapel, la fel și la 14, adică vaccinul trivalent. Și pentru că durata de protecție este de numai zece ani, vaccinul ar trebui repetat și la 24 de ani și eventual și la maturitate, din 10 în 10 ani.
Gindrovel Dumitra, Societatea Națională a Medicilor de Familie: „Ministerul Sănătății să propună un program național de vaccinare atât pentru copii, cât și pentru adulți, în care vaccinul trivalent să fie inclus pentru populația care în ultimii 10 ani nu au primit un astfel de rapel și eventual includerea acestora în lista de medicamente compensate.”
Solicitarea vine după ce în octombrie și noiembrie au fost raportate peste 40 de cazuri de difterie în Ucraina, atât la copii, cât și la adulți. Cum multe au fost la granița cu România, există riscul ca boala să apară și la noi, spun medicii, mai ales că este extrem de contagioasă.
Gindrovel Dumitra, Societatea Națională a Medicilor de Familie: „Cândva, bunicii îi spuneau acestei boli boala spânzuratului. Se manifestă în special cu apariția unor depozite membranoase la nivelul faringelui care pot să afecteze și laringele. În acest fel, persoana aceea poate pur și simplu să nu mai respire. Pot apărea și complicațîi, care pot să ducă ulterior la decesul persoanei respective.”
În Suceava, medicii sunt în alertă.
DSP SUCEAVA: „CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet.”
Medic: „Să se evite contactul cu persoanele de acolo. Mai sunt unii, știți, care poate trec granița și se duc cu copii cu tot în Ucraina, că au rude, că au nu știu ce. Calea de transmitere este aeriană și atât.”
Difteria poate fi tratată, însă rata de mortalitate poate ajunge și la 50%. Cea mai sigură armă împotriva bolii rămâne, așadar, vaccinul.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat în 9 noiembrie că au fost confirmate cazuri de difterie în Ucraina, în regiunile Transcarpatia si Cernăuți, care se învecinează cu județele din nordul României.
Ulterior, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunțat că le-a transmis recomandări medicilor de familie şi spitalelor privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina aflate la graniţa cu România. La nivel naţional nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii ’80.
Apelul are loc în contextul în care în Ucraina, la graniția cu România, au fost înregistrate cazuri de difterie. La nivel naţional nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii ’80.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!