Ministrul Sănătăţii, despre cumpărarea vaccinului pentru copii nerecomandat sub 3 ani: "S-a procedat oarecum corect"

13-10-2019 12:50

sorina pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a răspuns acuzaţiilor deputatului USR Emanuel Ungureanu potrivit cărora a fost achiziţionat un vaccin antigripal care nu acoperă categoria de vârstă 6 luni - 3 ani.

Pintea a afirmat că, în acest caz, Comisia de evaluare a procedat oarecum corect şi că s-a făcut o economie de 22 milioane de lei, scrie news.ro

”Comisia de evaluare a procedat oarecum corect. (...) S-a făcut o economie de 22 milioane de lei, astfel încât nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 de lei, s-au cumpărat 1.490.000 de vaccinuri cu 41 de lei şi 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei, ca să fiu foarte clară”, a spus ministrul.

Ea a explicat că încă de acum două săptămâni au apărut în spaţiul public nişte informaţii legate de faptul că vaccinul achiziţionat anul acesta de Ministerul Sănătăţii nu acoperă toate grupele de vârstă cuprinse în recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

”Şi pentru că ministrul Sănătăţii nu elaborează caiete de sarcini, iar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, nu a fost implicată în nicio achiziţie pe care Ministerul a făcut-o, bineînţeles că am cerut şi eu documente, ba mai mult decât atât, am semnat un Ordin pentru documentare, pentru şeful Corpului de Control, astfel încât să am şi eu o imagine completă asupra a ceea ce s-a întâmplat vizavi de această licitaţie. Şi am în acest moment o imagine completă, e adevărat, săptămâna trecută, la mine în birou au fost ambele comisii, Comisia de elaborare a caietului de sarcini şi Comisia de evaluare a licitaţiei. Am avut o discuţie destul de dură pentru că la vremea respectivă nu aveam toate datele legate de această licitaţie. În acest moment am toate datele şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii sau, mă rog, Comisia de evaluare a procedat oarecum corect”, a explicat Pintea.

Referitor la acuzaţiile deputatului USR privind relaţia sa cu şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, Sorina Pintea a declarat: ”Directorul de care spune domnul deputat Ungureanu este un angajat al Ministerului Sănătăţii de aproximativ 20 de ani, e adevărat, a fost destituit din funcţia de director general al asistentei medicale de domnul ministrul Bodog, fiind director adjunct, apoi, la un concurs, şi-a reluat activitatea pe postul de director general pentru că Sorina Pintea niciodată nu s-a implicat în niciun concurs din minister. Poate să confirme oricine din acel Minister al Sănătăţii”.

Ea a admis că probabil va urma un val de plângeri penale.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătăţii că a cheltuit 700.000 de euro pentru un vaccin antigripal care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni - 3 ani, fiind deja livrate 50.000 de doze din acest vaccin. Deputatul anunţă că va sesiza DNA în acest caz.

”Cu subiect şi predicat spun că eu nu mă tem. Nu am absolut nici cea mai mică problemă”, a ţinut să precizeze ministrul.

”700.000 de euro au fost aruncate pe fereastră până acum de către Ministerul Sănătăţii, condus încă de Sorina Pintea, pe o cantitate uriaşă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an. Funcţionari din Ministerul Sănătăţii au decis în mod ILEGAL achiziţionarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani! Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menţionată”, susţine Ungureanu.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat cu 200.000 de doze în plus față de 2018, iar programul naţional de imunizare gratuită cuprinde şi copiii de la 6 luni, până la 5 ani. Însă, vaccinul ales de autorităţi, prin licitaţie, nu este recomandat copiiilor sub 3 ani.

Anul trecut în România au fost 24.000 de cazuri de gripă raportate dar şi cel mai mare număr de decese. Şi anul acesta virusul va suferi modificări iar specialiştii susţin că toată lumea ar trebui să se vaccineze încă de la începutul acestei luni. Vor mai trece alte două săptămâni până la imunizare.

Sursa: News.ro, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO