Rezultatele grave dupa examinarea apei din Pipera.Anuntul autoritatilor pentru cei care stau in zona
Poluarea din zona Pipera - Baneasa este mai mare decat se credea initial.
In urma verificarilor facute in panza freatica, jumatate din probele analizate sunt contaminate. Apa de la robinet care provine din puturi sapate pana la 50 de metri adancime contine chimicale periculoase, peste limita admisa.
In consecinta, directia de sanatate publica a trimis inspectori in teritoriu care ii sfatuiesc pe oameni sa bea doarapa imbuteliata.
Autoritatile au prelevat apa din 19 puturi de alimentare din zona Pipera Baneasa. In cazul a 8 dintre ele testele au indicat prezenta substantelor chimice periculoase in pinza freatica, pana la o adincime de 50-60 de metri.
"S-au depistat depasiri ale tricloretilenei cuprinse intre 15 micrograme si 14 mii de micrograme.", spune Catalina Bragaru, apele Romane.
Se presupune ca poluarea cu tricloretilena provine de la fosta intreprindere falimentara de componente electronice IPRS Baneasa. Dupa anuntarea rezultatelor toti cei care locuiesc in vilele din apropierea platformei industriale au cerut autoritatilor lamuriri. Zona afectata se intinde pe o raza de 1,5 kilometri.
"Oamenii sunt foarte ingrijorati, foarte multi dintre ei au depus plangeri", a declarat Cosmin Nastasoiu, administratorul unui complex rezidential din Pipera.
In afara de tricloretilena, autoritatile au depistat si depsiri la tetracloretilena. Aceasta substanta chimica e la fel de periculoasa pentru santate ca si tricloretilena si a fost identificata exact in puturile aflate in incinta platformei IPRS Baneasa dar si in zona imediat invecinata. Probele s-au luat de la o adancime cuprinsa intre 25 si 60 m.
"Este vorba de o poluare istorica de vreo 23-24 de ani. ii sfatuim pe oameni sa nu bea apa din acele puturi. Inspectorii au fost pe teren si i-au avertizat. '', spune Danut Craciun, DSP Ilfov.
Autoritatile nu lamuresc insa doua lucruri: cand vor fi ridicate desurile de acolo si ce se intampla cu cei care au baut apa contaminata in toti acesti ani.
Identificarea exacta a sursei de poluare va continua. Este nevoie insa si de un studiu hidrogeologic.
Sursa: Pro TV
Etichete: pipera, baneasa, substante chimice, panza freatica, apa poluata,
Dată publicare:
26-05-2013 19:22