Imaginile unui posibil dezastru ecologic in Pipera. Substantele periculoase gasite in apa poluata
Deseurile periculoase din Pipera-Baneasa pun pe ganduri autoritatile.
Reprezentantii garzii de mediu ai apelor romane, ai politiei locale primariei si armatei au mers de urgenta la IPRS Baneasa ca sa estimeze daca rezidurile abandonate in fosta platforma industriala nu pot provoca un dezastru ecologic.
Alerta a fost data de locuitorii vilelor din zona, dupa ce analizele au aratat ca apa din puturile lor este contaminata cu substante periculoase.
"Eu am facut analizele si au iesit probleme. Urmatoarea casa care a facut analizele e la 300 metri, iar ultima la peste 500 metri", spune Radu Gliga.
Asadar in pericol par a fi toate casele care se afla in vecinatatea fostei platforme industriale si care se alimenteaza cu apa direct din put.
"Nnu mai putem sa folosim apa decat la spalat. Pentru gatit si baut cumparam", spune si Vasile Berbeci.
De fapt nici pentru spalat nu mai e buna daca ar fi sa tinem cont de concluziile inspectorilor de sanatate publica.
Intr-o adresa oficiala acestia recomanda oamenilor sa nu mai foloseasca apa pentru nimic.
Proprietarii sustin ca necazurile lor pleaca de la fosta societate IPRS Baneasa, din apropierea gradinii zoologice, unde desi nu mai exista activitate de ani buni au ramas prin depozite bidoane cu substante periculoase folosite la productia de componente electronice.
Oamenii sustin ca triclor etilena a ajuns in panza freatica si mai apoi in puturile lor din cauza unor scurgeri inregistrate in curtea intreprinderii. Tot in apa din gospodariile luxoase au fost depistate si hidrocarburi periculoase precum fenantren si fluoranten cu mult peste limite normale."Ambele substante sunt nocive pentru sanatate omului. Producerea de tumori nu se vad imediat, dar tulburarile de ritm cardiac, tulb respiratorii astea pot fi observate", spune Petruta Cornea.
Dupa alerta data de locuitori, au descins in zona Pipera: reprezenentanti ai agentiei de mediu, ai apelor romane , cei din primaria voluntari, politisti dar si angajati ai directiei de santate publica.
"Vom analiza apa din cele 6 puturi existente pe acea platforma", a declarat Madalina Dumitru, purtatorul de cuvant al Primariei Voluntari.
Proprietarii depozitului s-au ales cu amenzi. Locuitorii cer insa autoritatilor ecologizarea zonei si evacuarea deseurilor. Intreaga operatiune ar putea costa aproximativ 250 de mii de euro.
Fosta intreprindere de componente electronice a fost infiintata in 1962. Dupa 90, activitatea fabricii s-a restrans, iar din 2003 a fost privatizata. De atunci si-a schimbat de mai multe ori proprietarii iar in prezent intreprinderea este falimentara.