O fabrica falimentara, banuita ca a otravit apa in Pipera: locuitorii, avertizati sa nu o consume
Alerta in zona Pipera-Baneasa din Bucuresti. Proprietarii vilelor de lux din apropierea gradinii zoologice sustin ca analizele apei din put arata o poluare a panzei freatice pana la o adancime de 40 de metri.
Oamenii dau vina pe anumite deseuri ramase in curtea fostei platforme industriale de la IPRS-Baneasa. Deseurile, extrem de periculoase, zac depozitate necorespunzator de cativa ani si este posibil sa se fi infiltrat in sol. Primaria din Voluntari, a declansat o ancheta.
Ingrijorarile locuitorilor din zona Pipera Baneasa au inceput in urma cu un an si jumatate cand au constatat ca apa are un miros ciudat. Cativa dintre ei, care se alimenteaza direct din put, au facut analize iar rezultatele ii ingrijoreaza.
"S-a depistat o cantitate de tricloretilena de 12.000 de ori mai mare decat cantitatea normala. Aici s-a folosit in trecut tricloretilena" spune un locuitor.
Si vecinii se plang de aceeasi situatie. "E vorba de fosta societate IPRS si ca acolo substantele sunt depozitate aiurea. Ca nu mai pot folosi apa decat la spalat."
Fosta societate IPRS Baneasa, din apropierea gradinii zoologice, nu mai functioneaza de ani buni, dar aici au ramas depozitate substante periculoase folosite la productia de componente electronice.
Oamenii sustin ca tricloretilena ajunsa din panza freatica in putul lor ar proveni de la aceste deseuri ramase in curtea intreprinderii si care prin intermediul ploii ar fi intrat in pamant.
"Aceasta substanta ajunge la nivelul ficatului si poate provoca modificari tumorale" spun specialistii.
Oamenii cer sprijinul autoritatilor. Cu atat mai mult cu cat in urma verificarilor facute de inspectorii sanitari ingrijorarile au fost confirmate.
Directia de Sanatate Publica le-a recomandat celor care au puturi in zona sa nu mai foloseasca apa deloc, nici pentru consum si nici pentru igiena.
Primaria din Voluntari a luat primele masuri si a declansat un control la IPRS Baneasa, care este acum in faliment.
"Am gasit acolo substante periculose si nepericuloase si aceasta substanta tricloretilena. Este un depozit vechi. Am trimis si autoritatile", au declarat oficialii Primariei.
Lichidatorul judiciar sustine ca sursa poluarii nu se afla aici, intrucat societatea nu mai functioneaza de 2 ani de zile. Tot el sustine ca pe aceeasi platforma exista si alte companii a caror activitate nu este cunoscuta.
Fosta intreprindere de componente electronice a luat fiinta in 1962. Dupa 90, activitatea fabricii s-a restrins, iar din 2003 a fost privatizata. De atunci si-a schimbat de mai multe ori proprietarii iar in prezent intreprinderea este falimentara.