Retuș gratuit și colaborări cu ateliere de croitorie. Noi inițiative pentru a preveni aruncarea hainelor
Că să nu mai aruncăm hainele, tot mai multe magazine încurajează retușul lor gratuit și colaborează în acest sens cu ateliere de croitorie.
Unii comercianți dau chiar și o garanție pe termen lung. Hainele pot fi oricând modificate în funcție de siluetă. În Parlamentul European a fost semnat recent un acord care le interzice marilor branduri să mai distrugă marfa nevândută. În schimb, trebuie să o recicleze.
Un magazin din Cluj-Napoca unde se vând haine de ocazie le oferă clienților și servicii de retuș pe termen nelimitat, în colaborare cu un atelier pentru fidelizarea clienților.
Omer Korkut, directorul magazinului: „Acolo nu achită nimic. Tot noi asumăm. În cazul în care se îngrașă sau slăbește nu punem termen. Nu contează dacă au trecut cinci sau 10 ani”.
În acest atelier de croitorie comenzile se fac exclusiv pe baza colaborărilor cu marile magazine.
Bărbații sunt în centrul atenției. Costumele trebuie să se așeze perfect pe corp indiferent de vârstă sau greutate. Cei mai mulți clienți au peste 35 de ani și au în garderobă un costum de calitate la care nu vor să renunțe ușor.
Simona Bota, croitoreasă: „Revine cu acel costum pentru că este păcat să îl arunce// Mulți îmi spun că vreau să îl salvez, pentru că îmi place foarte mult pentru că este o stofă foarte bună// îl putem modifica să arate cât de cât bine undeva până în 10 kg dacă ai slăbit".
La un alt atelier în schimb, doamnele trec pragul cel mai des. Cele mai multe comenzi de retuș în aceasta perioada sunt ținutele pentru sărbători. Prețurile încep de la 50 de lei și pot ajunge chiar și la 500 de lei pentru modificări complicate pe materiale prețioase.
Nastaca Coman, croitoreasă: „Încercăm să oferim înapoi produsul ca și cum noi nu am umblat deloc la el. Sunt haine care au fost cumpărate de mulți ani și au o calitate foarte bună și merită să îi dai un nou design”.
Curg comenzile și la un atelier de retușuri din Alba Iulia.
Mariana Moga, proprietar atelier: „Generația care vine mai mult la retuș e între 30 și 50. Își caută lumea mai mult în dulap ca să își recondiționeze”.
Parlamentul European şi statele membre au ajuns recent la un acord care interzice distrugerea articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi încurajează transformarea lor în produse care să dureze mai mult şi să fie mai uşor de reparat şi reciclat.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Multe haine ar putea ajunge din nou în circuitul economic. Nu putem să aruncăm 12.000.000 de textile an de an, să le distrugem pentru că asta ar distruge și planeta pentru că adunăm la mizerie, la gunoaie. Atunci ce-a zis Parlamentul European: trebuie să putem să reciclăm, interdicție de aruncare”.
Acordul vizează marile branduri de haine. În ultimul deceniu producția globală de textile s-a dublat și a ajuns la peste 100 de miloane de tone.