Restricțiile la consumul de apă impuse din cauza secetei i-au împins pe români să-și sape fântâni în curți
Restricțiile la consumul de apă impuse din cauza secetei în mai multe părți ale țării, i-au împins pe unii români să caute soluții alternative. Așa că mulți au început să își sape în curți fântâni.
Ce recomandări fac reprezentanții Apelor Române
Cei care fac astfel de lucrări spun că li s-au dublat cererile față de anii trecuți și, în același timp, sunt solicitați și să curețe puțurile pe care mulți le abandonaseră. Cei de la Apele Române spun pentru a acoperi nevoia de apă, oamenii ar trebui să începă să colecteze și apă de ploaie.
Peter Vincze a dat de apă la 11 metri în pământ, iar investiția în puț a fost de șase mii de lei.
Peter Vincze, localnic: „Am făcut pentru siguranța mea. Este aur curat. Și doi la mână, dacă tot stăm într-o zonă cu izvoare e păcât să nu folosești”.
Cei care sapă fântâni spun că abia mai fac față comezilor. Față de alți ani, comenzile li s-au dublat.
Neluțu Uifelian, constructor de fântâni: „Majoritatea oamenilor cer să facem fântâni de la zero”.
Cât costă să-ți faci o fântână în curte
Prețul construcției unei fântâni diferă în funcție de cât de dur este solul unde se sapă puțul și adâncimea la care se găsește apa. În medie, ar fi vorba de 800 de lei pe metru.
Florin Marin, administrator al unei societăți de foraj puțuri: „A scăzut nivelul freatic foarte mult, oamenii nu mai au apă. E secetă foarte mare. Nu e zi să nu fie o solicitare. Găsești pământul uscat, uscat, fără strop de apă practic”.
Sunt și români care aveau fântâni în curte, dar nu le mai foloseau și acum s-au întors la ele și cer să le fie curățate. Pentru că sunt foarte solicitați, cei care fac astfel de lucrări au ridicat prețul și au ajuns să ceară și o mie de lei.
Localnic: „O golim, o curățam și o spălăm. Mai tragem apă de două, trei ori după ce se umple și apoi e curată”.
Ana Maria Agiu, reprezentant al Administrației Naționale Apele Române: „Recomandarea este ca acolo există posibilitatea să apelăm la surse alternative, astfel încât apa de băut să rămână doar pentru băut. În momentul în care există precipitații, putem să apelăm la stocarea apei provenită din precipitații”.
Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, în țară sunt aproape 700 de localități care au consumul de apă restricționat. Cele 40 de lacuri de acumulare importante pe care le are România sunt umplute doar 70 la sută din capacitate, în scădere cu 10 procente față de începutul lunii trecute.