Festivalul Cepei din comuna Suseni a ajuns la a șaptea ediție, chiar dacă seceta a afectat serios producția
Ceapa a fost vedetă la acest sfârșit de săptămână în comuna Suseni din Mureș. Deși producția a fost mai mică, din cauza secetei, s-a ținut totuși Festivalul Cepei un simbol al zonei. Așa că bucătarii au încins ceaunele și s-au pus pe gătit.
Abia scoasă din pământ, ceapa roșie de Suseni a fost împletită și scoasă la vânzare, la poartă. Așa că cei care au drum prin localitate pot face și provizii pentru acasă.
În comuna Suseni nu există gospodărie fără grădina de legume, iar ceapa este regina, un adevărat simbol al localităţii. Anul acesta a plouat rar şi producția a fost afectată. Chiar aşa, puţina, ceapă este celebrata la festivalul care a ajuns la a 7-a ediţie. Ceaunele s-au încins, iar aromele au cuprins tot satul.
Cenher Alexandina, gospodină: ”Ceapa este cea care se folosește în toate prepartele, chiar și în salată, acum e puțin mai iute din cauza secetei”.
Cei care au ajuns aici au plecat acasă cu cel puțin două împletituri de ceapă.
Bărbat: ”Este un simbol al zonei, de când eram copil îmi amintesc că toate familiile aveau cel puțin zece ari de ceapă. E un simbol al nostru”.
Mircea Mariș, primar comuna Suseni: ”Ceapa noastră ajungea în București, la Brașov, în Târgul Secuiesc. zona Moldovei, se duce și în străinătate pentru că sunt mulți plecați din comuna noastră și duc dorul cepei roșii”.
O tânără s-a gândit să creeze bijuterii şi brelocuri tematice, pe care le-a pus la vânzare la festival.
Codruța Romanța: ”Am adus câteva perechi de cercei cu ardei iuți, legume, fructe, broșe cu frunze”.
Ceapa se vinde pe tot parcuscul anului la poarta gospodăriilor din Suseni. O împletitură costă 10 lei.