De ce anul acesta se găsesc mai greu roșii românești. În magazine ajung legume din Ungaria sau Turcia
Seceta a dat peste cap producția agricolă și provoacă pierderi uriașe. Ministrul Agriculturii cunoaște situația, însă își pune speranțele în fondurile europene, astfel încât producătorii să-și acopere paguba.
În acest moment, potrivit datelor oficiale, aproape 400 de mii de hectare sunt afectate de arșiță. Efectele se văd deja la raft, unde multe legume sunt aduse din import.
Deși este sezonul lor, roșiile românești se găsesc mai greu prin magazine. La raioanele de legume, ajung roșii din Ungaria, Olanda sau Turcia.
Fermierii se plâng că au cules mai puține roșii din grădini. Valurile de caniculă din această vară le-au uscat înainte să se coacă. În Teleorman, cultivatorii au trimis o treime din recoltă la fabricile de conserve. În mod normal, roșiile ar fi ajuns în magazinele partenere.
Mircea Bujor, președinte Organizația de Producători de Tomate: Au fost temperaturi foarte ridicate și aproape că s-au fiert în solar. Dacă o roșie în anii trecuți le aveam undeva la o sută de grame, acum nu știu dacă atinge 50 – 60 de grame. La temperaturi de peste 40 de grade, roșiile rămân fără flori, roșia nu se dezvoltă foarte bine chiar dacă noi oferim irigații.
Iar la fel stau lucrurile peste tot în țară. În județul Bihor, de exemplu, producția agricolă a scăzut cu 35 la sută. 50 de mii de hectare de cultură sunt afectate de secetă, iar fermierii înregistrează pierderi de aproape un milliard de lei. Ministrul Agriculturii promite bani europeni pentru plata despăgubirilor.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Inventariem pentru fiecare cultură în parte, am centralizat la nivelul Ministerului Agriculturii, am ajuns la o suprafață care se apropie de 400 de mii hectare afectate în România, la grâu, colții s-au înfipt mai adânc, avem o pierdere de 8-9 la sută din suprafața totală a țării, dar localizată în trei judete.
În total, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, 34 de judetele au raportat suprafețe afectate de secetă. Cel mai rău este în Vrancea și Bihor. Acolo sunt afectate culturile de grâu, orz, secară, rapiță si porumb. Economiștii spun că efectele negative ale secetei vor trage în jos creșterea economică a țării.
Ionuț Dumitru, șef al unei bănci: Avem o secetă cumplită care va însemna o povară mare pentru creșterea economică, agricultura va trage în jos economia în trimestrele 3 și 4.
Fermierii din toată Europa se confruntă cu pierderi însemnate după seceta extremă. În Franța, cele mai afectate sunt culturile de cartofi și fasole, iar în Italia cele de orez.