Restricții la coletele și mâncarea cu carne de porc din cauza pestei. Anunțul autorităților
Virusul pestei porcine africane continuă să se răspândească, inclusiv prin intermediul pachetelor care conţin carne şi preparate de porc, avertizează autorităţile veterinare.
Tocmai de aceea, vameşii confiscă zi de zi astfel de colete. În paralel, responsabilii vin cu un alt îndemn. Cei care vor participa la hramul Sfintei Parascheva sunt sfătuiţi să nu îşi ia cu ei în pelerinaj mâncăruri pe bază de porc.
Autorităţile din Iaşi se pregătesc de hramul Sfintei Parascheva aşa că iau inclusiv măsuri care să ferească zona de pesta porcină africană. Atât la intrările în judeţ, cât şi în oraş cei de la DSV vor aşeza covoare impregnate cu substanţe dezinfectante.
De asemenea, comercianţii care vând produse tradiţionale din carne de porc şi provin din judeţele cu focare nu vor fi acceptaţi la târgul de sărbătoare. Şi pelerinii sunt avertizaţi să nu ia la ei de acasă slănină, carne sau cârnaţi.
Doar produsele pregătite la peste 80 de grade Celsius nu reprezintă risc de contaminare, spun specialiştii.
Gabriel Ciobanu, director DSV Iaşi: "Poate să vină cu orice alt mâncare numai cu carne de porc nu"
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei organizează în perioada 11-14 octombrie hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru că anul acesta sărbătoarea este duminică, se estimează că numărul pelerinilor va fi mai mare ca în trecut.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al MMB: ”În fiecare an noi oferim hrană şi ceai cald pelerinilor doar din surse sigure."
Pe de altă parte prin intermediul pachetelor cu preparate din porc pesta poate să treacă graniţa aşa ca vameşii confiscă toate colete de acest fel. Transportatorii îi avertizează pe călători din momentul în care îşi cumpără biletele pentru Italia sau Spania că nu au voie să ia la ei carne de porc. Controalele sunt foarte serioase iar amenzile mari.
Marcel Lupoaie, transportator România-Italia: "Nici gătită. Nici preparate. La vama întotdeauna ne întreabă. Mai ales ungurii. Ungurii ne întreabă."
Aşa că celor care şi-au sacrificat deja porcii sănătoşi din gospodărie nu le rămâne decât să păstreze carnea în lăzi frigorifice.
Bărbat: "Am un ginere în Irlanda şi voiam să-I trimitem. Copiii în Belgia, de-abia au venit acum acasă. Pleacă cu avionul, nu pot să ia, că îi controlează la vamă. Îi confiscă. Am tăiat trei!”
Bărbat: ”Tăiat acuma, vara… Jumătate de porc s-a stricat. L-am dat la câini."
În prezent numărul focarelor de pestă de la noi din ţară se apropie de 1000. Sunt probleme în 233 de localităţi din 13 judeţe. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Tulcea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, restrictii, pesta porcina, carne de porc, Sfânta Parascheva,
Dată publicare:
28-09-2018 18:20