Restaurantele din Romania de unde puteti cumpara un meniu cu 10-15 lei. Printre clienti, corporatisti, burlaci sau gospodine
Avem o sugestie pentru o zi in care aveti bani putini si o foame de lup: mancati "la varice"! Restaurantele numite generic "impinge tava", celebre in perioada interbelica, au reaparut in peisajul urban.
Astazi, aceste localuri de unde poti cumpara pe fuga o ciorba cu 5 lei sau un meniu cu 10-15 s-au dezvoltat si atrag nu doar clientii grabiti, dar si corporatisti, burlaci, ori gospodine incepatoare.
Initial era, cel mai probabil, indemnul pentru cel care tinea coada in loc: "impinge tava!". Azi, e denumirea unui tip de local care castiga nu prin adaos, ci prin volum, unde mananci in picioare sau de unde pleci cu pranzul in casoleta.
In functie de cate perchezitii sunt in oras intr-o anumita zi, este mai scurta sau mai lunga coada din fata acestui local "impinge tava" din zona Dacia. Cei mai multi clienti sunt bugetarii de la DIICOT, dar si angajatii firmelor de turism si avocatura de peste drum. Prefera sa ia o ciorba cu 6 lei, o salata cu 3 si un snitel cu 7, decat sa fie serviti ca la carte, de un chelner cu mansete scrobite.
Doar in capitala sunt 5 lanturi cu restaurante numite, in anii '30, "la varice". Ca sa deschida un nou punct investesc cel mult 20 de mii de euro.
Robert Guiman, proprietar: "Urmeaza sa mai deschidem inca 2 locatii in Bucuresti. Avem un meniu pe care il afisam luni pentru toata saptamana."
Acum 13 ani, un local dintr-o zona scumpa, Amzei-Mendeleev, gazduia o cafenea unde clientii corporatisti grabiti mancau pe fuga o salata de rucola cu parmezan si somon afumat. Acum 3 ani, cand recesiunea a lovit piata restaurantelor, profilul s-a schimbat intr-un "impinge tava", catre care oamenii sunt atrasi de acest afis: 3 variante de meniu, fiecare la 10 lei.
Bogdan Nicodin, proprietar: ''Zilnic avem in jur de 30 de feluri de mancare. Vin gospodine care nu vor sa gateasca, le e un pic lene si totusi e mai economic sa iei ceva gata facut, decat sa iti afumi bucataria."
Asadar, probabil acesta este viitorul: mancare facuta lent si vanduta rapid, in care sa poti recunoaste leguma si carnea de la care a pornit bucatarul.