Responsabilii tragediei din Colectiv, obligați de instanță să plătească pensie de întreținere pentru fiica unei victime
La șapte luni după ce i-a trimis după gratii pe artizanii tragediei de la Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 65 de tineri, Curtea de Apel București ia o decizie importantă.
Magistrații îi obligă pe condamnați să îi plătească retroactiv, o pensie de întreținere, fiicei unuia dintre chitariștii trupei „Goodbye to gravity!”.
Copila, mama și bunicii ei au primit despăgubiri materiale și morale, dar și 2.000 de lei lunar până la finalizarea studiilor.
Printre cei care și-au pierdut viața în teribilul incendiu din Clubul Colectiv s-a numărat și unul dintre chitariștii trupei „Goodbye to Gravity”. Vlad Țelea a lăsat în urmă o fetiță. În cazul ei, instanța care a stabilit vinovăția celor responsabili - patronii clubului, pirotehniștii, dar și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență - a decis să primească lunar 2.000 de lei.
Intră aici și perioada scursă de la momentul dramei. În hotărărea din mai era prevăzut că pensia de întreținere urmează să fie plătită doar în viitor, până la vărsta de 18 ani sau chiar 26, dacă își continuă studiile.
Dan Caraman, avocatul familiei Țelea: „Fiind vorba despre o copilă care și-a pierdut tatăl și sprijinul unuia dintre părinți, ea trebuie să beneficieze de o echivalență din punct de vedere material, că emoțional nu o să mai poată repara nimeni, nimic, sprijinul pe care i-l acorda tatăl, ca orice părinte grijuliu trebuie să primească această împărțire succesivă de la momentul în care tatăl ei nu mai este în viață”.
Asta înseamnă că fetița va trebui să primească și retroactiv, pentru o perioadă de șase ani și șapte luni, în jur de 158.000 de lei. Până acum a obținut 150.000 de euro cu titlul de daune morale.
Fetița chitaristului care a murit în incendiul de la Colectiv nu este însă singura căreia vinovații condamnați trebuie să îi plătească lună de lună această prestație financiară.
Sunt multe alte persoane: unii urmași ai celor care și-au pierdut viața, alții care au suferit răni, cărora trebuie să li se plătească lună de lună diferite sume de bani.
Deocamdată, doar ISU a acceptat să respecte decizia definitivă și să plătească despăgubirile, ce-i drept din bani obținuți de la bugetul public de stat.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență se poate îndrepta apoi cu acțiuni în regres împotriva celor condamnați - persoane fizice și juridice - pentru a încerca să mai recupereze din pagube, cel puțin prin executări silite. Dar acest lucru este posibil doar dacă mai exist[ bani și bunuri în patrimoniul lor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a achitat până acum aproape 300.000.000 de lei către 304 părți civile.