Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă, în presa internațională: Hotărârea în „stil Putin” dă peste cap alegerile - POLITICO
Decizia CCR de a respinge candidaturii la prezidențiale a Dianei Șoșoacă a ajuns și în presa internațională. POLITICO acuză instanța de „de amestec nedemocratic în alegeri după ce a eliminat un candidat antisemit, pro-rus şi de extremă-dreapta”.
„Diana Şoşoacă, şefa partidului ultranaţionalist S.O.S România, care a fost aleasă în Parlamentul European în iunie, i s-a interzis la începutul acestei luni să candideze la alegerile prezidenţiale, care au prevăzute două tururi de scrutin, la 24 noiembrie şi 8 decembrie. Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale a României (CCR) a stârnit critici din partea rivalilor lui Şoşoacă din întregul spectru politic, cuprinzând socialişti, liberali şi experţi - o personalitate politică subliniind chiar că aceasta se face ecou al guvernării electorale a Kremlinului”, notează POLITICO care consideră că hotărârea a fost luată în „stilul Putin”.
Este pentru prima dată când instanţa scoate un candidat din cursa prezidenţială pe baza declaraţiilor sale publice, arată Alexandra Iancu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, citat de publicație
„Este derutant, pentru că am avut candidaţi anteriori care nu erau neapărat în conformitate cu valorile democratice, dar această problemă nu a fost ridicată înainte”, explică Alexandra Iancu. „Este prima dată când (instanţa) analizează valorile şi principiile Constituţiei şi dacă un candidat le respectă”.
CCR a ajuns la concluzia, în hotărârea sa, că Şoşoacă, pe baza discursurilor sale publice şi a poziţiilor disponibile, nu ar putea, în calitate de preşedinte, să respecte Constituţia ţării şi să protejeze democraţia, ameninţând în acelaşi timp apartenenţa României la NATO şi UE. Curtea a declarat că observă „o promovare a unui discurs constant antidemocratic şi antisemit de către doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă”, precum şi „un comportament sistematic, persistent şi de lungă durată menit să submineze fundamentele constituţionale ale statului român şi garanţiile acestuia, respectiv aderarea României la structurile euro-atlantice”.
Activitatea Dianei Șoșoacă, în atenția POLITICO
Şoşoacă a cerut anterior ca UE să nu mai furnizeze arme Kievului în rezistenţa sa împotriva invaziei decise de liderul rus Vladimir Putin şi chiar a declarat că România ar trebui să anexeze unele teritorii ucrainene, notează publicaţia de la Bruxelles.
Decizia instanţei a declanşat un răspuns indignat şi antisemit din partea lui Şoşoacă, în care - fără nicio dovadă - a acuzat UE, evreii, americanii şi francezii de complot împotriva sa, împreună cu instanţa însăşi. Într-un interviu acordat POLITICO săptămâna trecută, ea a atacat Israelul, Statele Unite şi serviciile secrete ale ambelor ţări, despre care a afirmat că „au influenţat decizia instanţei”, deşi nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţiile sale.
„Guvernul Statelor Unite sprijină independenţa instanţelor din România şi nu influenţează deciziile”, a declarat, pentru POLITICO, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, în timp ce Ambasada Israelului nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Cursa pentru Cotroceni, dată peste cap de decizia CCR
Sondajele recente privind alegerile prezidenţiale arată că va fi o cursă strânsă şi sugerează că Ciolacu (20,3%) şi fostul secretar general adjunct independent al NATO Mircea Geoană (21,4%) vor trece în turul al doilea. Înainte de excludere, Şoşoacă avea într-un sondaj 13,6%, ceea ce o plasa pe locul patru la acel moment.
Potrivit Alexandrei Iancu, citate de POLITICO, George Simion are şanse să câştige voturi care altfel ar fi mers la Şoşoacă.
La rândul ei, Şoşoacă le-a cerut lui Ciolacu şi Geoană să se retragă din cursa prezidenţială pentru ca alegerile să poată fi reluate şi ea să îşi poată depune din nou candidatura. Ambii candidaţi principali au respins ideea. Cu toate acestea, Ciolacu a declarat că motivarea instanţei „întăreşte discuţia privind necesitatea unei reforme ample a CCR”.
„Această discuţie trebuie să se bazeze pe realitatea că actuala procedură transformă CCR într-o instanţă care nu oferă persoanei în cauză dreptul la apărare sau apel. Singura discuţie raţională şi serioasă în societate trebuie să fie despre reforma CCR. Şi asta este ceea ce voi face”, a spus el.
Alexandra Iancu spune însă că reforma CCR este pe masă de mult timp, fără ca vreun politician să reuşească să schimbe ceva, pentru că, în cele din urmă, „toate legile merg la CCR”. „Nu se va întâmpla nimic la Curtea Constituţională”, a mai adăugat ea.
Curtea Constituțională nu-și comentează deciziile în presă
CCR a refuzat solicitarea POLITICO pentru un interviu, „pentru a evita speculaţiile partizane”.
„Declaraţiile sau interviurile oricărui judecător în timpul iniţierii şi desfăşurării campaniei electorale nu sunt adecvate”, a transmis CCR.
Rămâne de văzut dacă decizia instanţei îi dă un impuls lui Simion, celălalt candidat de extremă dreapta din cursă. Dar, cu siguranţă, aceasta a aruncat campania în tumult, conchide articolul din POLITICO.
Sursa:
Etichete: alegeri prezidentiale, george simion, curtea constitutionala, diana sosoaca,
Dată publicare:
16-10-2024 11:14