Proteste în mai multe orașe din țară, față de măsurile care afectează HoReCa
Mii de angajați din restaurante, hoteluri și cafenele și-au întrerupt marți activitatea pentru o jumătate de oră. Sunt nemulțumiți de starea în care a ajuns industria ospitalității și spun că au nevoie de sprijin.
Cer Guvernului să nu renunțe la voucherele de vacanță pentru bugetari și să deblocheze ajutoarele financiare promise.
La ora 12:00, angajaţi şi patroni din Centrul Istoric din Bucureşti au oprit munca pentru jumătate de oră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În timp ce ospătarii şi angajaţii localurilor au protestat, restaurantele şi-au sistat activitatea pentru o jumătate de oră. De la 12 şi până la 12.30 nici platformele de livrare a mâncării nu au avut activitate.
Au fost proteste şi la Constanța, unde firmele din turism consideră nedreaptă decizia de anulare a voucherelor de vacanţă.
Mohamad Murat, preşedinte FPTR: "O bătaie de joc, banii care s-au dat până acum pentru horeca sunt mai puţini decât amenzile pe care le-am dat către stat".
Anca Nedea, Organizaţia Patronală Mamaia: "Am văzut după 2016 după introducerea vaucherelor români care au venit pentru prima dată la mare."
Costel este ospătar în Braşov de 16 ani. Spune că ultimul an a fost cel mai greu din viaţa sa.
Stoica Costel, Ospătar: "Ospătarul mai trăieşte şi din tips, cu ce să pleci dacă nu ai clienţi?"
Horia Huluban, preşedinte Asociaţiea Comercianţilor din Braşov: "Mai este puţin şi suntem în faliment toţi, nu avem încasări, am plătit angajaţii cu întârziere".
120 de mii de oameni din industrie, adică peste un sfert, au rămas fără loc de muncă anul trecut, spune organizaţia patronală a hotelurilor şi restaurantelor din România. Circa 12 mii de unităţi şi-au sistat activitatea, iar cele care au rezistat au pierdut în medie 120 de mii de euro fiecare.
Reprezentanţii HoReCa s-au adunat cu pancarte şi în Piaţa Unirii din Timişoara.
În Cluj supărarea patronilor de restaurante este şi mai mare. După cinci zile de la deschidere, în 14 februarie au închis din nou pentru că rata infectărilor a depăşit 3 la mia de locuitori.
Marceluș Suciu, proprietar lanț de restaurante: ”Veniturile au scăzut cu până la 90 la sută. Cheltuielile şi costurile cresc aproape zilnic".
Şi angajaţi din staţiunea Băile Felix au protestat. Boom-ul din anii anteriori s-a evaporat în pandemie.
Florian Serac, managerul general al unui complex balnear: "Dacă românii şi-au descoperit țara datorită acestor tichete, acuma încercam să le scoatem, ca să plece afară".
Ministrul Economiei şi Turismului a anunţat că va discuta cu premierul despre vouchere şi a promis că ajutoarele financiare pentru industria turismului şi ospitalităţii vor fi deblocate după votarea bugetului.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, guvern, ajutor, vouchere de vacanță, restaurante, hoteluri, horeca,
Dată publicare:
16-02-2021 18:34