Reguli noi de călătorie din 31 martie. Granițele noastre aeriene și maritime vor aparține spațiului Schengen
Autoritățile vin cu clarificări legate de felul în care vom călători de duminica viitoare, când granițele noastre aeriene și maritime vor aparține spațiului Schengen.
Chiar dacă nu vor mai fi controale la plecare, polițiștii de Frontieră au dreptul să facă verificări punctuale dacă au informații sau suspiciuni că cineva încearcă să treacă fraudulos granița. Verificări ar putea fi și cei care călătoresc însoțiți de copii.
După 31 martie, din cele 57 de porți de îmbarcare ale Aeroportului Otopeni, doar 14 vor mai rămâne pentru destinații NON Schengen, cum ar fi Turcia, Egipt, Marea Britanie, Irlanda. Acești călători se vor prezenta în continuare la controlul de frontieră, fie pe la porțile de îmbarcare automate, dacă au documente electronice, fie pe la punctul de control manual, unde îi vor aștepta polițiștii de Frontieră.
Pentru cei care vor să ajungă, de exemplu, în Austria, Germania, Franța, Italia sau Spania, trecerea va fi liberă după controlul bagajelor făcut de SRI. Atenție, însă, dacă sunteți însoțiți de copii. Polițiștii de Frontieră au dreptul în continuare să vă verifice documentele.
Mamă cu fetiță: „Pașaportul. Acord de la notar de la celălalt părinte dacă nu e cu noi”.
Cornel-Laurian Stoica, Inspector General al Poliției de Frontieră: „Sunt necesare: document de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă e însoțit doar de unul dintre părinți. Acordul ambilor părinți dacă e însoțit de o altă persoană. Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu, reședință, și fac dovada în acest sens”.
Minorii care au 16 ani și călătoresc singuri au, de asemenea, nevoie de semnăturile părinților. Polițiștii de Frontieră vor face controale aleatorii și pot verifica documentele cu ajutorul unor tablete oriunde în incinta aeroportului. Cei care nu au actele necesare nu vor fi lăsați să iasă din țară.
Cornel-Laurian Stoica, Inspector General al Poliției de Frontieră: „Acțiunile polițienești se fac în baza unor analize de risc sau suspiciuni rezonabile, pentru ca minorii să nu fie scoși din țară fără acordul părinților, a se observa că în alte țări sunt folosiți la cerșetorie sau alte activități ilegale”.
Potrivit Poliției de Frontieră, anul trecut, 15 milioane de pasageri au tranzitat Aeroportul Henri Coandă, iar 70% dintre aceștia au călătorit în țări membre Schengen.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, atentionare de calatorie, Schengen,
Dată publicare:
24-03-2024 19:10