Regulamentul pentru înarmarea țărilor comunitare, adoptat în Parlamentul European. România își va moderniza industria
Parlamentul European vrea înarmarea de urgenţă a statelor Uniunii Europene şi a adoptat joi regulamentul care sprijină producţia de muniţie şi rachete.
Ţările membre vor avea la dispoziţie o finanţare de cinci sute de milioane de euro, pentru fabricarea de armament.
Şi România ar putea, astfel, să-şi modernizeze industria de apărare.Comisia Europeană a propus un nou instrument financiar pentru a stimula producţia de armament. Ţinta este de un milion de proiectile de artilerie care să ajungă în Ucraina, în următoarele 12 luni, dar şi rezerve de armament pentru ţările membre. Finanţarea totală este de jumătate de miliard de euro. Sunt fonduri care pot fi accesate de companiile din industria de apărare, ca să-şi crească producţia, să-şi califice personalul său să procure materie primă. Banii trebuie cheltuiţi până în iunie 2025.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dragoș Tudorache, europarlamentar: „Europa trebuie să devină cât de de mult autonomă, capabilă să-şi furnizeze armele şi sistemele de apărare de care are nevoie."
Regulamentul a fost adoptat în procedura accelerată.
Camelia Donțu, corespondent PROTV: „Aici, la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare regulamentul privind sprijinirea producției de muniții în Uniunea Europeană. Votul a fost clar, cu 446 de europarlamentari în favoarea adoptării, în timp ce 67 s-au opus, și 112 s-au abținut. Decizia a fost primită cu aplauze, în plenul Parlamentului, iar rezultatul votului indică o direcție clară a politicii europene în această privință."
Dacă această variantă va fi agreată şi de Consiliul European, banii vor putea fi accesaţi în scurt timp. Pentru România, este o şansă mare să-şi reconstruiască industria de apărare. În urmă cu 30 de ani, ţara noastră era în topul european al exportatorilor de armament, cu 220.000 de angajaţi. Acum, dacă mai sunt 10.000. Iar multe unităţi de producţie sunt în conservare.
Cristian Bușoi, europarlamentar: „Ce-ar trebui să facă România să folosească această oportunitate? Să facă o estimare corectă a potenţialului, realistă, nu ce-am visa sau ce-am crede. Apoi să facă o evaluare, ce nevoie de echipamente care pot fi finanţate.”
În ţara noastră sunt cel puţin 15 unităţi care încă mai fabrică muniţii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, regulament, parlamentul european, munitie,
Dată publicare:
01-06-2023 20:29