România va produce muniție termobarică. „Are caracter de noutate pe plan mondial”
România se pregătește să producă muniție termobarică în două uzine mecanice, din Prahova și Dâmbovița.
Acolo au fost făcute deja ultimele teste pentru omologare. Urmează producția de serie și chiar exportul.
Autoritățile spun că țara noastră va fi prima care va fabrica acest tip de proiectile foarte precise și puternice. Ministrul Economiei promite investiții de 100 de milioane de dolari în re-tehnologizarea uzinelor de armament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imaginile din timpul testelor arată cum proiectilele străpung cu ușurință atât blindate, cât și clădiri din beton. Muniția este destinată aruncătoarelor de grenadă cu calibrul 73 de milimetri și este mai puternică decât cea convențională.
Cpt. Ovidiu Iorga, CBRN: „Are caracter de noutate pe plan mondial, este pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor în special și împotriva altor ținte întâlnite în mediul urban. Muniția a fost optimizată și creată special pentru a răspunde nevoilor actuale.”
După testare, urmează omologarea si producția la nivel industrial. În primă fază, vor fi produse 20 de mii de proiectile care vor ajunge în dotarea armatei române. Dar autoritățile se gândesc și la export. Ca să facă față, conducerea uzinei din Prahova a adus specialiști, unii dintre ei pensionari.
Viorel Stelian Popa, Director UM Plopeni: „Avem cei 300 de oameni care sunt deja angajați, mai trebuie să angajăm 100. Specialiști în diverse.”
Proiectilele dezvoltate în România sunt diferite de așa-zisele bombe cu vid care ar fi fost folosite recent de Rusia în conflictul din Ucraina, deși sunt interzise prin Convenția de la Geneva.
Ovidiu Iorga: „Termenul general de armă termobarică se referă la orice material energetic care generează la explozie cantități foarte importante de energie și este optimizat pentru a distruge prin efectul de suflu. Nu există o asemănare între muniția noastră și munițiile pe care le vedeți la televizor pentru distrugere indiscriminate pe suprafețe mari. Este vorba de o munițe foarte precisă cu efect punctual.”
Deși numită prioritate, industria de apărare a fost slab finanțată de-a lungul timpului.
Florin Spataru, ministrul Economiei: „Să ne asigurăm că banii pe care îi avem în acest moment disponibili, aproape 100 de milioane de dolari, vor fi investiți în acest an în capabilități din companiile din industria de apărare.”
Statul a investit două milioane de lei, în 2019, în programul de cercetare pentru dezvoltarea muniției cu efect perforant termobaric.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, prahova, dambovita, proiectile,
Dată publicare:
30-04-2022 19:36