Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro

×
Codul embed a fost copiat

Expertii si-au dat cu parerea despre cum ar trebui sa fie regionalizata tara. Acum e randul tau! Reinventeaza Romania, da SHARE pe Facebook si invita-ti prietenii sa se implice in schimbarea la harta a tarii.

APLICATIA STIRILEPROTV.RO 
REINVENTEAZA ROMANIA. TU FACI REGIONALIZAREA

Stirileprotv.ro a lansat aplicatia "REINVENTEAZA ROMANIA", in care fiecare utilizator poate sa deseneze propria harta a Romaniei regionalizate.

Utilizatorii pot alege numarul de regiuni pentru noua harta, forma fiecarei regiuni si resedintele de regiune pentru fiecare zona in parte.

Hartile desenate de utilizatori in aplicatia Stirileprotv.ro vor fi aduse Comisiei de revizuire a Constitutiei.

Citește și
harta regionalizare
Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei
„Înțeleg totul. Totul, în afară de un singur lucru: de ce vă...”. Ultimul cuvânt al lui Aleksei Navalnîi în Procesul Yves Rocher

CITESTE MAI MULTE DESPRE REGIONALIZARE 2013:

- Liviu Dragnea: "Doar anul acesta putem face regionalizarea". VIDEO

- Comisia de revizuire a Constitutiei a introdus notiunea "regiune" in legea fundamentala

- Antonescu: Trecem in protocolul USL revizuirea Constitutiei si regionalizarea pana la finele anului

Fa si tu regionalizarea Romaniei in aplicatia "Reinventeaza Romania" de mai jos. Dupa ce ai completat harta, foloseste butonul de SHARE pentru a le arata si prietenilor tai ce iti doresti de la regionalizare.

VARIANTA LUI LIVIU DRAGNEA

Al doilea om din Guvernul Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, a acceptat in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" provocarea Stirilor ProTV de a fi primul roman care foloseste aplicatia de regionalizare a tarii, lansata de www.stirileprotv.ro.

Vicepremierul Liviu Dragnea a specificat clar ca aceasta harta nu este una finala, ci reprezinta optiunile sale de moment: "Este o opinie de cetatean, nu e opinia mea ca ministru.", a declarat Liviu Dragnea pentru www.stirileprotv.ro.

In viziunea "cetateanului" Liviu Dragnea, care a bifat, pe langa cele 8 zone administrative, si resedintele acestora, Constanta si Tulcea ar trebui sa formeze o regiune, iar Sibiul sa fie capitala Transilvaniei Centrale, in dauna Brasovului.

Clujul, Timisoara, Craiova, Galatiul si Iasi sunt alte resedinte regionale selectate de Liviu Dragnea in aplicatia StirileProTV.ro, una dintre surprizele vicepremierului fiind alegerea Pitestiului ca o alta capitala de regiune.

harta lui dragnea
 "Regiunile vor fi 8 sau 9. Urmeaza in perioada urmatoare sa finalizam analiza. Pentru un asemenea proiect, care este poate cel mai important proiect de tara de la revolutie incoace, suportul publicului este important.", mai sustine vicepremierul Romaniei.

INFOGRAFIC INTERACTIV. Evolutia Romaniei pana in 2015. Cel mai bine platiti romani din tara. Unde sa te muti ca sa ai cel mai mare salariu

INFOGRAFIC INTERACTIV. Regionalizarea Romaniei. Cum s-a schimbat harta tarii de-a lungul timpului si in ce s-au transformat azi judetele Trei Scaune si Stalin

INFOGRAFIC INTERACTIV. Judet bogat, judet sarac. Unde se castiga cei mai multi bani in Romania si in ce domeniu

Expertii redeseneaza harta Romaniei. Prima versiune oficiala care va ajunge pe masa Guvernului

Regionalizarea, unul dintre subiectele fierbinti ale anului, a facut un nou pas in fata, odata cu publicarea raportului de reimpartire a tarii realizat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare.

Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regionalizarea Romaniei va influenta viata tuturor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG.

Raportul poate fi descarcat integral la finalul articolului.

Conform raportului, regionalizarea Romaniei ar putea fi facuta in 7 sau 8 regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune in parte.

Preluand modelul regionalizarii din Polonia, tara cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Romania ar putea fi impartita in regiuni cu o populatie medie intre 2.4 si 2.7 milioane de locuitori, in functie de numarul de regiuni, 7 sau 8.

"Construirea regionalizarii din 2013 in Romania si prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie sa aiba in vedere nu numai situatiile de similaritate, ci si pe cele de diferentiere contextuala intre cele doua tari.", scrie in raport.

NUMELE CELOR 7 SAU 8 REGIUNI IN CARE ROMANIA VA FI IMPARTITA

regionalizarea romaniei
Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.

Conform acestui raport, Romania va fi impartita in:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti (Regiunea 8)
2. Dunarea de jos sau redenumita Regiunea Sud-Est
3. Moldova de Nord sau redenumita Regiunea Nord-Est
4. Transilvania Centrala sau Regiunea Centru
5. Transilvania de Nord Vest sau Regiunea Nord Vest
6. Banat Vest sau Regiunea Vest
7. Oltenia

"Premisele culturale ale unei regionalizari viabile sunt date, in varianta sustinuta de prezentul material, si prin modul in care sunt distribuite resursele identitare si de diversitate culturala pe regiuni."

"Din cele opt regiuni de dezvoltare luate ca baza pentru regionalizarea administrativa, doua coincid cu conturiri istorice clar definite (Sud-Vest - Oltenia, si Bucuresti - Ilfov cu spatiul orasului capitala)."

"Alte doua regiuni, Nord-Est si Sud-Muntenia sunt subregiuni care reprezinta,fiecare, mai mult de doua treimi din cate o regiune istorica. Transilvania in sens larg este diferentiata in trei regiuni de dezvoltare care au, fiecare, nuclee cu identitate istorica marcata: Vest - Banat, Nord-Vest - Crisana si Maramures iar Centru coincide in foarte mare masura cu vechea Transilvanie voievodala (fara Cluj si Bistrita-Nasaud, plasate din ratiuni de functionalitate in Nord-Vest)."

"Pentru regiunea Sud-Est aflam - cu argumente actuale de functionalitate social economica dar si cu ajutorul unor texte pe nedrept uitate (Mehedinti 1943) - ca este o regiune unitara, constituita pe un fond geo-cultural foarte puternic, cel al Dunarii de Jos. Cu toate aceste argumente este de gandit daca nu e vremea sa inlocuim denumirile geografice ale regiunilor de dezvoltare cu denumiri geo-culturale care fac trimitere la spatiile istorice pe care acestea le reprezinta.", scrie in raportul CONREG.

CALCULUL PENTRU NOILE CAPITALE DE REGIUNE

regionalizarea romaniei
Fluxul de migratie a populatiei ar putea fi punctul de plecare pentru calculul noilor capitale regionale ale Romaniei. In raport, datele luate in considerare par insa destul de vechi, fiind folosite informatii ale migratiei locuitorilor Romaniei din anii 1992 si 2002.

"Analiza pricipalelor fluxuri de migratie indica in mod clar principalele centre ale regiunilor functionale. Decizia pentru locul de plasare a centrelor administrative ale noilor regiuni nu decurge, insa, automat, din aceasta constatare. Este necesara o abordare separata in care sa fie luate in seama si alte criterii."

- centralitatea geografica a orasului capitala in regiune;
- infrastructura care il leaga de restul judetelor;
- starea infrastructurii locale pentru comunicare;
- spatii publice pentru institutiile administratiei.

"Oricum, in afara unei grile de criterii care sa aduca la o decizie intemeiata nu poate fi rezolvata problema localizareii centrelor administrative ale regiunilor. O decizie strict politica pe aceasta tema este putin probabila sa fie viabila.", precizeaza raportul.

REGIONALIZAREA PRIN PRISMA HARTII SARACIEI IN ROMANIA

regionalizarea romaniei
Redesenarea Romaniei in regiuni va fi calculata si in functie de starea actuala a anumitor zone din tara.

Raportul explica: "In estimarea gradului de functionalitate al regiunilor de dezvoltare inainte de a fi institutionalizate ca regiuni administrative, este de luat in consideratie si nivelul lor de urbanizare."

"Lasand la o parte cazul Bucuresti-Ilfov, cu totul special, este mentionat ca regiunile Vest si Centru, cu puternica structurare functionala, sunt si regiuni cu grad ridicat de urbanizare. Toate cele trei regiuni sudice au si un grad mai redus de structurare functionale au si o rata scazuta de urbanizare."

"Regiunile cu grad redus de urbanizare vor fi obligate sa adopte, ca regiuni administrative, politici adecvate pentru reducerea deficitului de ocupare non-agricola a populatiei, de infrastructura de locuire moderna."

DILEMA "HARGHITA SI COVASNA" IN CAZUL REGIONALIZARII

"Segmentarea Transilvaniei (in sens larg), a zonelor de dincolo de Carpati, in trei regiuni de dezvoltare, posibile regiuni administrative devine pe deplin inteligibila daca luam in seama regiunile functionale relevate de fluxurile de migratie interjudeteana."

"Brasovul, Clujul si Timisul sunt centre pentru trei regiuni functionale puternic structurate. Judetele catre constituie regiunea Centru, spre exemplu, sunt structurate pe retele functionale care leaga, in principal, Siviu, Covasna, Harghita de Brasov, Harghita de Mures, iar Mures si Alba de Sibiu."

"In Nord-Vest, pricipalele retele de structurare sunt de la Bistrita-Nasaud, Salaj si partial de la Maramures la Cluj, intre Maramures si Satu Mare. Bihor este un judet orientat in afara, in special spre Timis si Arad."

"In Vest, Timis este centrul de atractie maxima forta pentru Arad, Caras-Severin si Hunedoara."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Vasile Blaga: PDL va accepta varianta USL de regionalizare daca respecta principiile europene
Vasile Blaga: PDL va accepta varianta USL de regionalizare daca respecta principiile europene

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat ca PDL va accepta solutia USL pentru regionalizarea tarii doar in conditiile in care se vor respecta principiile europene unanim acceptate in acest domeniu.

Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei
Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei

Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in luna noiembrie, dupa ce va avea loc modificarea Constitutiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea

Antonescu, despre regionalizare: Trebuie sa depasim subiectul capitalelor si numarului regiunilor
Antonescu, despre regionalizare: Trebuie sa depasim subiectul capitalelor si numarului regiunilor

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri pe tema regionalizarii, ca in acest proces decidentii trebuie sa depaseasca subiectul numarului de regiuni si al capitalei acestora.

Recomandări
Arsă de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, România e obligată să învețe cum să facă rost de apă. ”La mila Domnului”
Arsă de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, România e obligată să învețe cum să facă rost de apă. ”La mila Domnului”

Țara apelor pierdute, partea I. Seceta prelungită, stresul termic, schimbările climatice ne afectează viețile, siguranța, culturile, igiena, confortul. Apa a devenit foarte importantă.

Cresc tensiunile între Israel și Hezbollah. Gruparea amenință cu noi atacuri, după cel mortal de lângă Haifa
Cresc tensiunile între Israel și Hezbollah. Gruparea amenință cu noi atacuri, după cel mortal de lângă Haifa

Hezbollahul libanez a ameninţat luni Israelul cu noi atacuri dacă ofensiva sa în Liban continuă, după ce o lovitură cu drone vizând o poziţie militară la Haifa a ucis patru soldaţi israelieni şi a rănit peste 60 de persoane, transmite AFP.

Coadă de peste 7 kilometri la moaștele Sfintei Parascheva, în Iași. Credincioșii au dormit în lăcașul de cult
Coadă de peste 7 kilometri la moaștele Sfintei Parascheva, în Iași. Credincioșii au dormit în lăcașul de cult

Credincioșii sărbătoresc astăzi hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sute de pelerini s-au odihnit peste noapte în lăcașul care găzduiește, la Iași, racla cu moaștele Sfintei.