Liviu Dragnea: "Doar anul acesta putem face regionalizarea". VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Prefectii regionali vor avea puteri limitate, iar unitatea regiunilor va fi asigurata prin Constitutie si prin legile administrative ale tarii. Sunt asigurarile vice-premierului Liviu Dragnea, in privinta  succesul impartirii tarii in regiuni.

Un personaj politic controversat, perceput ca un om foarte influent, dar si foarte hotarat cand vine vorba de proiectele sale, vicepresedinte al PSD, fost sef de consiliu judetean, Liviu Dragnea este in prezent al doilea om din Guvernul Romaniei, dupa premierul Victor Ponta.

Iata transcriptul integral al interviului:

De ce ne trebuie regonalizare si de ce trebuie sa o facem in 2013?

Din punct de vedere al oportunitatii, este o unica fereastra de oportunitate anul acesta. Sunt toate conditiile. 70% in Parlament, vointa politica, determinare din partea Guvernului, nu este an electoral si in plus, este inaintea urmatorului exercitiu financiar 2014-2020. Comisia Europeana n-o sa spuna niciodata, dar este aproape imposibil sa mai modifici structura administrativa in interiorul unei perioade de programare, cand tu ai finalizat negocierile cu o structura administrativa.

Citește și
Regionalizarea Romaniei, aplicatie
Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Viitoarele regiuni vor fi, de fapt, actualele regiuni de dezvoltare?

Este una dintre cele mai importante intrebari, pentru ca sunt argumente de a face si alte modele de regiuni fata de cele care sunt acum, de dezvoltare. Pe de o parte am analizat noi, aici, in acest grup de lucru academic, ce defectiuni am avea daca am modifica desenul, pe de alta parte, colegii mei din staful tehnic, de la minister, si eu am fost in mai multe randuri la Bruxelles, inclusiv marti a fost o discutie finala, in care sa vedem care sunt riscurile potentiale daca modificam regiunile actuale. Si apare un risc foarte mare pe care trebuie sa-l evaluam foarte bine in perioada imediat urmatoare.

Expertii redeseneaza harta Romaniei. Prima versiune oficiala care va ajunge pe masa Guvernului

Noi avem acum opt regiuni de dezvoltare, fiecare are o structura cu o agentie de dezvoltare regionala care este pilonul principal la tot mecanismul de implementare al Programului Operational Regional, care este programul cel mai bun european din Romania ,cu cel mai mare grad de absorbtie. Am depasit 100% contractarea. In momentul in care facem alte regiuni, regiunile nou infiintate trebuie sa-si faca noi ADR-uri. Aceste structuri nu pot functiona de a doua zi. Ele trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare si acreditare din partea Comisiei Europene si atunci avem doua variante, in cazul in care facem si regiuni noi.

In regiunile existente, unde exista ADR-uri, sa functioneze POR acolo la nivel regional, iar pentru cele noi, sa pastram aici, la centru, ceea ce poate sa produca foarte multe distorsiuni in mecanismul de absorbtie si atunci unul din obiectivele esentiale ale regionalizarii, si anume sa ridicam gradul de absorbtie, putem sa nu-l atingem, adica sa ne trezim intr-un an sau doi ani de zile cu foarte mari probleme.

Ce inteleg romanii din regionalizare? O accepta?

Oamenii au inceput sa inteleaga treptat-treptat, intr-o proportie de 40%, ca regionalizarea este buna. Ce e foarte important este ca in jur de 15, sub 20% zic ca regionalizarea poate sa fie periculoasa. Oamenii au inceput sa inteleaga ca infiintarea regiunilor ii poate ajuta sa ajunga la un nivel de dezvoltare minim obligatoriu in Romania.

Care vor fi orasele capitale regionale?

Se lucreaza intens, pentru ca vrem sa avem argumente foarte serioase atunci cand vom propune resedinta unei regiuni. Aici s-au facut cele mai complexe analize de catre acesti oameni, analize care depasesc expertiza unui minister, aici e vorba de specialisti de inalta clasa, asa cum sunt oamenii astia. Se are in vedere sa nu rupem niste legaturi functionale. Daca ne imaginam un centru virtual al regiunii, catre el sunt foarte multe legaturi functionale, daca il pui prost si le tai, este ca si cum ai taia intr-un sistem sangvin venele care aduc sange. Ne gandim serios sa introducem in lege, poate, notiunea de microregiune. Sa fie inca un instrument, un instrument in plus pentru a putea duce si mai jos posibilitatea de a se dezvolta echilibrat.

Cum vor fi alese aceste resedinte?

Pana acum, din pacate, a fost o abordare destul de schioapa, in sensul ca s-au stabilit sapte poli de crestere, vorbim de sapte mari orase, Bucurestiul si inca sase municipalitati mari, pentru care s-au dedicat sume speciale si s-a mers pe ideea ca daca alocam bani, europeni vorbim, in acesti poli de crestere, ei se dezvolta atat de mult incat dezvoltarea de aici va ajunge si la comuna de la 200 de kilometri, ceea ce nu e in regula. Asta, dimpotriva, a stimulat dezvoltarea dezechilibrata.

Ce spun expertii despre "schimbarea la harta" a Romaniei si descentralizare

Ideea noastra este urmatoarea. Pastram acesti sapte poli de crestere, cu bani dedicati pentru ei, toate resedintele de judet vor fi categorisite ca si poli de dezvoltare, celelalte orase si municipii din regiune vor fi definite ca si centre de dezvoltare zonala, iar comunele vor fi stimulate prin programe sa se asocieze in asa fel incat sa avem o retea, ca un fel de plasa, intre localitati, ca fiecare care se dezvolta sa poata sa o antreneze si pe vecina ei, si vecina ei la randul ei, in asa fel incat diferentele sa se micsoreze.

Cum reduceti diferenta dintre rural si urban?

Din pacate, diferenta asta s-a pastrat si nu este in regula. Oamenii, 9 milioane si ceva de romani care traiesc la sate, au aceleasi drepturi cu cei care traiesc la oras, constitutional si uman vorbind. Reglajul se face exact prin reteaua de care va spuneam. Arhitectura viitoarelor programe operationale regionale are la baza principiul coeziunii, adica diminuarea diferentelor de dezvoltare, iar prin programele bugetului de stat, programe care acum s-au strans intr-unul singur la ministerul nostru (PNDL) vom stimula, si vom avea o abordare strategica si integrata, finantarea autoritatilor locale din zona rurala.

Am stabilit un numar de 9, 10 obiective obligatorii care trebuie sa se regaseasca in fiecare sat: alimentare cu apa, canalizare, drumurile asfaltate, scoala modernizata, biserica modernizata, farmacie, dispensar s.a.m.d. Un pachet minim obligatoriu si vor fi finantate prioritar, si din fonduri europene, si din bugetul de stat acest pachet de obiective, in asa fel incat in 3 ani, in 4 ani, in 8 ani, in 10 ani, in Romania toate satele sa aiba un nivel minim de dezvoltare. Dupa cea am ajuns la nivelul asta vedem, fiecare poate sa-si faca un bazin de inot, un patinoar, dar din alte surse. Din acesti bani nu.

Cand avem dezbaterile publice pe regionalizare, cu proiectul pe masa?

Vor fi dezbateri in 12 orase din tara. Prima va fi in 23 mai, la Iasi, acolo vor fi prezente autoritatile locale din zona respectiva, societatea civila, profesori universitari...

Intentionam sa finalizam aceste dezbateri spre sfarsitul lunii iulie, luna august sa fie si luna in care facem analiza tuturor opiniilor si intentionam ca in luna septembrie, va fi dezbaterea finala, in care vom prezenta si proiectul final, cu proiectul de lege cu toate atributiile.

Ce legi trebuie modificate pentru etapa de regionalizare?

In paralel, avem aici in cadrul ministerului cateva grupuri. Unul lucreaza la modificarea legii administratiei locale, un grup la modificarea legii finantelor publice locale, un altul la schimbarea statutului functionarului public, unul la schimbarea legii prefectului, vrem sa facem codul administrativ - este anul in care trebuie sa facem toate aceste lucruri, este singurul an posibil in opinia mea.
 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Stirile ProTV, 19:00. Ce spun expertii despre
Stirile ProTV, 19:00. Ce spun expertii despre "schimbarea la harta" a Romaniei si descentralizare

Romania este in asa fel structurata, prin disparitati, prin experiente, incat nu se poate face descentralizare buna, eficienta, numai mutand de la Guvern, de la nivel central, la nivel judetean niste functiuni.

Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro
Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro

Expertii si-au dat cu parerea despre cum ar trebui sa fie regionalizata tara. Acum e randul tau! Reinventeaza Romania, da SHARE pe Facebook si invita-ti prietenii sa se implice in schimbarea la harta a tarii.

Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei
Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei

Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in luna noiembrie, dupa ce va avea loc modificarea Constitutiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.