Regina-mamă Elena a fost reînhumată în noua catedrală regală Curtea de Argeş
Pentru prima dată în istoria ţării, toţi regii şi toate reginele României, sunt împreună, la Curtea de Argeş, după ce trupul Reginei Elena, mama regelui Mihai, a fost adus din Elveţia.
Peste 1.000 de oameni s-au strâns, sâmbătă, în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, pentru a asista la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.
La ceremonia religioasă au asistat Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall).
Ceremonia îngropării a avut loc în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La momentul intrării sicriului în criptă au fost trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară a intonat Imnul Naţional şi Imnul Regal.
Ceremonia funerară s-a încheiat după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, a ieşit din catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit şi l-a dat în grija Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.
Clipe emoționante
Au fost clipe emoţionante, atât pe aeroportul Otopeni, cât şi la Palatul Elisabeta, unde regina a poposit o oră, în drumul ei spre eternitate. Florile albe aduse de oameni au aşternut un liniştit şi binefăcător deznodământ, după lecţiile aspre ale istoriei.
Sâmbătă, trupul reginei Elena a fost reînhumat lângă fiul ei regele Mihai, în noua catedrala regală de la Curtea de Argeş.
Repatrierea Reginei Elena înseamnă împlinirea unei promisiuni făcută de nepoata sa Margareta, tatălui ei Regele Mihai. Revenirea acasă, lângă fiul sau pe care l-a iubit nespus e un moment emoţionant.
Fiicele Regelui Mihai îi spuneau bunicii lor Amama, a mărturisit Majestatea Sa Margareta. La Aeroport au fost alături de custodele coroanei şi principesele Sofia şi Maria. Pentru că a fost Regina a României şi pentru că a avut gradul de colonel al Armatei Romane, funeraliile au fost unele militare.
Suverana era privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, potrivit istoricilor.
S-a stins în noiembrie 1982, însă nimeni nu a răspândit vestea în România comunistă. După zeci de ani de uitare şi nedreptate, Regina-Mamă Elena a intrat din nou în Capitală, în Sala Regilor, de la Palatul Elisabeta.
Cortegiul a trecut apoi prin mai multe localităţi. La Titu şi la Găieşti zeci de oameni au ieşit la stradă ca să îşi ia rămas bun.
Cătălin Radu Tanase, corescondent Știrile ProTV: "După 7 decenii de Exil Regina mamă Elena se înţarce pentru totdeauna în România. Dealtfel a fost dorinţa expresă a Regelui Mihai să se odihnească şi să fie înhumata alături de el. Din acest moment toţi regii şi toate Reginele Românie îşi dorm somnul veşnic aici la Curtea de Argeş, în pământ românesc".
Stră-nepotul Reginei, fostul principe Nicolae, a venit şi el şi la catafalc.
Nicolae al Romanei, strănepotul Reginei Elena: ”Au împărţit durerea şi Regina mamă Elena a fost chiar tot sprijinul pentur bunicul meu".
Florile Albe pe care oamenii le-au adus au însemnat seninătatea şi nobleţea, iar coroana de pe sicriul suveranei simbolizează recunostintza eternă şi doliul regal.
Regina Mamă Elena nu a avut talentul literar al predecesoarei sale, Regina Elisabeta, şi diplomaţia Reginei Maria, soacra sa, dar a fost iubita de romani, spun istoricii. Nedreptăţile provocate de Carol al II-lea, de care a şi divorţat în cele din urmă, au marcat-o, dar nu au copleşit-o niciodată. Viaţa ei lungă, dusă cu demnitate şi bucurie alături de nepoţi şi de Rege în Exil, a însemnat 86 de ani de istorie. Este ultima Regina întoarsă acasă. Regina-Mamă.
Sursa: Pro TV
Etichete: curtea de arges, regina mama, regina elena,
Dată publicare:
19-10-2019 07:52