Regele Mihai ar fi împlinit azi 100 de ani. Valorile care au guvernat viața suveranului României

Ultima actualizare: 25-10-2021 20:12

"Sunt român, şi asta o simt foarte tare. Şi pe unde pot, fac tot ce-i posibil pentru ţara românească". Acesta a fost crezul Maiestăţii Sale Regele Mihai, care ar fi împlinit, astăzi, 100 de ani.

În semn de preţuire, Muzeul Naţional de Artă al României a ţinut deschise toate spaţiile istorice ale Palatului Regal: Sufrageria Regală, Scara Voievozilor şi Sala Tronului.

Regele Mihai a fost primul principe născut după întregirea țării în 1918. A fost fiul principelui Carol și al principesei Elena, nepot al regilor Ferdinand I și Maria ai României și al Regelui Constantin I al Greciei. Mihai Întâi a fost descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei.

La vârsta la care copiii de vârsta sa învăţau cititul şi socotitul, Mihai învaţa să fie rege. Copilăria retezată, intrigile de la Palat, şi reputaţia unui tată aventurier i-au marcat definitiv caracterul taciturn.

De la naştere şi până la tinereţe, a cunoscut doar singurătatea puterii. A urcat pe tron când era doar un băieţel nevinovat, şi avea să afle repede cât de greu cântărea coroana. Maiestatea Sa a avut parte de două domnii, ambele în perioade în care stabilitatea țării a fost pusă în pericol, 1927-1930 și 1940-1947.

Mihai I rămâne în istorie prin curajosul act de la 23 august 1944, prin care a întors România și armata sa împotriva Germaniei naziste, alăturând-o taberei Aliaților. În ultimii trei ani de domnie a asistat însă la erodarea democrației românești.

Ruptura regelui de ţara căreia îi declarase necondiţionat dragostea s-a încheiat în 1992, de Paşte. La acea vreme, Guvernul de la Bucureşti i-a permis regelui Mihai să revină în ţară, fiind întâmpinat de peste 1 milion de oameni. Abia în 1997 şi-a recăpătat cetăţenia română.

Majestatea sa, Regele Mihai: „Sunt român şi asta o simt foarte tare. Şi pe unde pot, fac tot ce-i posibil pentru ţara românească".

Fostul suveran s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017.

Romeo Diaconescu, corespondent PROTV: „Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu! Acest mesaj puternic, testamentar, rostit de Maiestatea Sa, Regele Mihai, în urmă cu 10 ani, în Parlamentul României, ar trebui să ne guverneze. Şi să ne facă pe toţi să înţelegem că numai şi numai de noi depinde frumuseţea şi bunăstarea zilei de mâine.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO