"Regele asfaltului din Arges", suspectat de o evaziune de 20 milioane de dolari, retinut de DIICOT
Omul de afaceri argesean Catalin Spataru, cercetat si dat in consemn la frontiera pentru evaziune fiscala si spalare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost retinut pentru 24 de ore.
Procurorul DIICOT Mehedinti a emis pe numele lui Spataru ordonanta de retinere pentru 24 de ore, omul de afaceri urmand sa fie dus, luni, la Tribunalul Mehedinti cu propunerea de arestare preventiva.
De asemenea, anchetatorii i-au confiscat omului de afaceri doua masini - un Mercedes X 6 si un Audi A 6.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cu una dintre masini, respectiv cu autoturismul Mercedes, Spataru venise la audieri la DIICOT, iar cu cealalta masina au ajuns la DIICOT rude ale acestuia.
Omul de afaceri argesean Catalin Spataru, cercetat si dat in consemn la frontiera in dosarul privind un grup infractional suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, s-a prezentat, duminica, la sediul DIICOT Mehedinti.
Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Mehedinti, Petri Althamer, pe numele lui Spataru fusese emisa o citatie in care acesta era chemat la audieri duminica la pranz.
Catalin Spataru, supranumit "regele asfaltului din Arges", a venit la DIICOT cu masina personala, a spus Petri Althamer.
La ora transmiterii acestei stiri, omul de afaceri este audiat de un procuror DIICOT care va decide daca va fi retinut pe baza de ordonanta pentru 24 de ore.
Tribunalul Mehedinti va lua in discutie, luni, situatia celor sapte membri ai gruparii pentru care existau mandate de aducere si care nu au fost gasiti, intre acestia aflandu-se si Catalin Spataru.
Omul de afaceri argesean Catalin Spataru si liderii grupului infractional acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au fost dati, luni dimineata, in consemn la frontiera.
In urma cu o saptamana, anchetatorii au facut 30 de perchezitii domiciliare - 13 in localitatea Strehaia, noua in judetul Hunedoara, patru in municipiul Cluj, trei in municipiul Timisoara si una in judetul Arges - la membrii unui grup infractional suspectati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arata in comunicatul DIICOT.
In acest scop, membrii gruparii au infiintat cinci societati comerciale tip "fantoma", cu sediul in localitatea Strehaia, "acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale", a pecizat DIICOT.
Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 de milioane de euro.
In urma celor 30 de perchezitii au fost ridicare inscrisuri ale societatilor de tip "fantoma", peste 200.000 de lei, cinci masini de lux, trei seifuri si doua arme de foc.
De asemenea, 21 de persoane, intre care si finantatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost retinute pentru 24 de ore.
Tribunalul Mehedinti a admis propunerea de arestare preventiva in cazul a patru persoane: Fanel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai si Petre Mandoiu, toti din Strehaia.
In schimb, instanta a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva in cazul altor sapte membri ai gruparii: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frincu - din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuta, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma si Daniel Constantin Sarbu - din Hunedoara, luand insa decizia masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 28 de zile, incepand cu 28 februarie pana la 26 martie inclusiv.
Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai si Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost gasiti.
Sursa: Mediafax
Etichete: mehedinti, diicot, spalare de bani, evaziune fiscala,
Dată publicare:
04-03-2012 13:12