Referendumul pentru familie 2018. Liderii liberali au ieşit la vot duminică. Robu: „Nu mai sunt la fel de nonconformist”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 07 Octombrie 2018 10:44
Categorie: Stiri actuale
Ludovic Orban - referendum pentru familie

Referendumul pentru familie 2018. Președintele PNL, Ludovic Orban, a votat duminică la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Orban a votat într-o secție din Dâmbovița. El le-a spus jurnaliștilor că șeful PSD, Liviu Dragnea, „a confiscat” referendumul.

„Am participat la toate referendumurile. Particip și la acesta, pentru că ne-am luptat ca să dobândim dreptul de vot și pentru că dreptul de vot e fundamental într-o națiune. Și la acest referendum particip, pentru că referendumul e instituția cea mai puternică într-o democrație, prin intermediul căreia fiecare cetățean poate să se exprime direct asupra deciziilor pe care le ia o societate. Tema referendumul de azi e o temă extrem de importantă, este vorba despre cum este constituită celula de bază a societății, familia, mai precis inițiativa este de a deveni în Constituție modul în care se realizează căsătoria.

Aș spune câteva cuvinte despre modul în care s-a derulat campania, atât de o parte, cât și de alta. Resping orice fel de exagerare. De asemenea, deplâng implicarea total neoportună și nesinceră a lui Liviu Dragnea și a PSD-ului în acest referendum și le spun tututor românilor că acest referendum nu e al PSD, nici al lui Dragnea. E un referendum care ne privește pe fiecare din noi și prin care decidem modul în care va funcționa familia, în sensum moralei creștine.

Cred că cei care încurajează cetățenii să nu meargă la vot nu fac un bine democrației. Vor urma și alte referendumururi, orice fel de campanie făcută împotriva exercitării dreptului de vot nu face bine democrației. Resping orice politizare. Cred că pe orice temă importantă, nu trebuie să ne stabilim pozițiile în funcție de cea a PSD-ului sau a lui Liviu Dragnea.

Dacă Dragnea se bate cu cărămida în piept că e creștin, noi nu trebuie să ne facem musulmani. Sau dacă Dragnea spune că apără pădurile virgine, nu trebuie să punem mâna pe secure și să e tăiem. Pe fiecare temă, fiecare cetățean trebuie să se raporteze în conformitate cu propria conștiință. La acest referendum, am decis să particip la vot pentru că sunt creștin, sunt un familist convins și pentru că eu cred că trebuei să menținem familia în cadrul moralei creștine.

Referendumul nu e al PSD-ului, e o inițiativă cetățenească. Niciun partid politic nu a avut nimic de-a face. Nu ar trebui să își asume nimeni acest lucru. Singur, pe tot ce pune mâna Dragnea se ofilește, se compromite sau se distruge. Dacă nu se va aduna cvorumul, e vina lui Dragnea că a încercat să confiște inițiativa”, a spus Ludovic Orban.

Nicolae Robu: „Nu e oare păcat ca toată această cheltuială să fie de pomană?”

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că, deşi în general este o persoană nonconformistă, rămâne un tradiţionalist când este vorba despre familie.

„Deşi, în general, sunt un tip nonconformist şi sunt cunoscut ca atare, când este vorba de anumite lucruri, inclusiv de familie, sunt tradiţionalist şi ader la valorile consacrate de-a lungul timpului, ca valori specifice poporului nostru şi altor popoare", a afirmat Nicolae Robu.

Preşedintele PNL Timiş a mai subliniat că boicotarea referendumului nu este o alegere bună.

„Eu cred că această campanie dusă pentru neprezentare la vot, sub argumentul că s-au cheltuit bani degeaba, este total lipsită de logică. Bani cheltuiţi cu adevărat degeaba sunt dacă referendumul nici nu ajunge la vreo concluzie, de un fel sau de altfel, ci este invalidat", a adăugat Nicolae Robu.

El a explicat că era nevoie de acest referendum, pentru că legile se pot schimba relativ uşor, oricând, chiar printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, printr-o majoritate parlamentară constituită ad-hoc, în timp ce „ceea ce se stabileşte prin referendum nu mai poate fi modificat decât tot prin referendum".

„Nu am spus că era o necesitate stringentă pentru România să se reglementeze aceste lucruri tocmai acum, dar dacă tot s-a ajuns să se organizeze referendumul în urma semnăturilor a trei milioane de cetăţeni ai României, atunci nu e oare păcat ca toată această cheltuială să fie de pomană şi referendumul să fie invalid?", a conchis Nicolae Robu.

Secțiile de votare s-au redeschis duminică, la ora 07.00, în a doua zi de referendum pentru modificarea familiei în Constituție. Astfel, cetățenii mai pot vota până la ora 21.00.

Prima zi a referendumului s-a încheiat cu o prezenţă de 5,72%, la urne venind 1.046.583 de votanţi din cei aproape 19 milioane de cetățeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22