Referendumul pentru familie, 7 octombrie. Ludovic Orban, după vot: „Pe tot ce pune mâna Dragnea se ofilește”
Referendum pentru familie 2018. Secțiițe de votare s-au închis duminică, la ora 21.00, în a doua zi de referendum pentru modificarea familiei în Constituție.
►Liderul PNL, Ludovic Orban, și cel al PMP, Eugen Tomac, au mers duminică la vot.
►În a doua zi, procesul de votare se desfășoară fără incidente.
Prima zi a referendumului s-a încheiat cu o prezenţă de 5,72%, la urne venind 1.046.583 de votanţi din cei aproape 19 milioane de cetățeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral.
Dintre aceştia, 18.278.496 sunt cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.780.733 sunt posesori de carte de identitate, iar 672.178 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de paşaport CRDS.
Detalii despre prezența de duminică, live text, găsiți AICI
Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:
UPDATE 21.15: Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au închis duminică, la ora 21.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei. Citește în continuare...
UPDATE 20.45: Prezența la vot, la ora 19.00: 18,87%. Au votat în total 3.450.189 de persoane, dintre care 3.030.871 pe liste permanente, 374.267 pe liste suplimentare și 45.051 la urna mobilă. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 17.00: Doi poliţişti care asigurau paza unei secţii de vot din Sectorul 5 sunt cercetaţi pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi purtare abuzivă după ce un bărbat a reclamat că aceştia au făcut propagandă electorală şi l-au jignit. Continuarea, AICI.
UPDATE 16.45: Patriarhul Daniel a reamintit credincioşilor, în cuvântul de la finalul Liturghiei oficiată duminică în Catedrala Patriarhală, importanţa exprimării votului la referendumul pentru familie. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 15.00: În Bacău au fost descoperite urne de vot nesigilate corect.
UPDATE 14:40: Carmen Dan, a votat duminică la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.
UPDATE 14:30: 16 sesizări au fost înregistrate până duminică la prânz în legătură cu votul la referendumul pentru familie.
UPDATE 13:30: Poliţiştii au înregistrat 16 sesizări în legătură cu procesul de vot, dintre care una nu s-a confirmat, dar nu au fost aplicate amenzi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
„Până la această oră procesul de votare a decurs fără probleme deosebite. Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de vot. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, una nu s-a confirmat, restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluţionate. Până la această oră nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenţionale", a spus Dajbog.
Ea a adăugat că în legătură cu două sesizări privind posibile infracţiuni se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi persoanele responsabile.
De asemenea, în judeţul Bacău au fost primite sesizări prin 112 cu privire la faptul că sunt secţii de vot unde urnele nu sunt sigilate, drept urmare fiind sesizat Biroul Electoral de circumscripţie.
„În ceea ce priveşte persoanele din centrele de reţinere şi arest preventiv, începând de ieri (n.r. - sâmbătă), de la începerea procesului de vot şi până astăzi la ora 12.00, au votat prin intermediul urnei speciale 510 persoane", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
UPDATE 13:20: Hunedoara: Două secţii fără niciun cetăţean la vot
Nicio persoană nu s-a prezentat la vot până duminică la ora 10,00 în secţiile deschise la şcoala primară din satul Reţ, comuna Blăjeni, şi la căminul cultural din satul Almaş-Sălişte, comuna Zam, a informat Biroul Electoral Central.
Conform datelor centralizate pe site-ul Biroului Electoral Central, la secţia de votare de la şcoala primară din satul Reţ sunt aşteptaţi la vot 81 de cetăţeni, iar la secţia de votare organizată la căminul cultural din Almaş-Sălişte sunt înscrise pe listele permanente 124 de persoane.
Pe de altă parte, cea mai bună prezenţă la vot în judeţul Hunedoara este consemnată la secţia de votare de la căminul cultural din staţiunea balneară Geoagiu Băi, unde s-au prezentat la urne 53,65% dintre alegători, dintre care 27 sunt pe liste permanente, iar 171 pe liste suplimentare.
UPDATE 12:30: Referendumul pentru familie. Secția din București unde n-a venit nimeni la vot
UPDATE 11:30: Referendumul pentru familie, 7 octombrie. Prezenţa la vot la ora 10: este de 7,24%.
UPDATE 11.20: Președintele PMP, Eugen Tomac, s-a prezentat la vot, alături de tatăl său.
„Am votat astăzi pentru modificarea articolului 48 din Constituţie. Este convingerea mea că un subiect atât de sensibil nu trebuie tratat cu indiferenţă. Regret că societatea noastră nu a fost pregătită pentru această dezbatere. Ca om politic am dreptul acesta şi obligaţia de a apăra instituţia Referendumului şi de a-mi exercita dreptul la vot. Am venit astăzi împreună cu tatăl meu, un român din Basarabia, care m-a educat în acest spirit al respectului faţă de familie", a spus Tomac, după ce a votat la secţia 77 de la Liceul Sfântul Sava.
Liderul PMP a susţinut că societatea sancţionează, prin absenteism, demersul lui Liviu Dragnea de a politiza Referendumul pentru Familie.
„Avem însă o realitate pe care nu o pot ignora nici eu şi observ că milioane de români sunt în această situaţie şi anume că în România avem un nou personaj care, probabil, este mai urât astăzi decât era urât Ceauşescu în 1989. E vorba de Liviu Dragnea, cel care, în mod diabolic, a încercat să confişte acest demers şi să-l politizeze, motiv pentru care parte din societate sancţionează acest demers. Îmi îndrept speranţa că lucrurile vor reveni la o normalitate în ceea ce priveşte această dezbatere. Ca om politic de dreapta am venit astăzi şi am dat un vot din convingere. (...) Gândiţi-vă că nu am avut nici 30 de zile de dezbatere pentru acest referendum. De ce? Cui serveşte această grabă şi toate aceste lucruri? Trebuie discutat în următoarea perioadă", a mai spus Eugen Tomac.
UPDATE 11:10: Circa 130 de acte de identitate eliberate persoanelor care au vrut să-şi exprime dreptul la vot
Circa 130 de persoane din judeţul Tulcea şi-au schimbat sâmbătă actele de identitate pentru a putea vota la referendum, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul executiv al Direcţiei Publice Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DPCJEP), Nicoleta Furtună.
„În prima zi a referendumului, în judeţ au fost eliberate 127 de acte de identitate, din care 16 sunt acte de identitate provizorii", a menţionat ea.
Cele mai multe acte de identitate, respectiv 39 de cărţi de identitate şi 9 cărţi de identitate provizorie, au fost eliberate de direcţia DPCJEP din oraşul Babadag, în timp ce la Luncaviţa nu a fost eliberat niciun act de identitate.
Potrivit sursei citate, actele de identitate provizorii se eliberează atunci când solicitantul nu poate depune toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate.
UPDATE 11.00: Mii de deținuți au votat
Un număr de 9.374 de persoane private de libertate şi-au exercitat dreptul la vot, sâmbătă, în unităţile penitenciare, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, a precizat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cristina Enache.
Ea a amintit că procesul de vot continuă şi duminică în unităţile penitenciare.
„La data de 5 octombrie 2018, în unităţile penitenciare se aflau 21.375 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 18.608 au fost identificate cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei. Dintre acestea din urmă, 14.678 au formulat cereri pentru a-şi exercita acest drept. (...) Conform art. 9 alin. (6) din Hotărârea Biroului Electoral Central, 'dacă mai mult de 200 de persoane aflate în detenţie solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, cererile pot fi depuse, cel mai târziu, la ora 21,00 în data de 6 octombrie 2018'", preciza vineri ANP.
UPDATE 10:50: Barna(UDMR): Am votat pentru o familie în sensul biblic
Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o familie în sensul biblic, punctând că trebuie respectat dreptul cetăţenilor de a solicita modificarea legii fundamentale.
„Am mers la urne pentru că, aşa cum am afirmat şi înainte, nu sunt de acord cu căsătoria dintre două persoane de acelaşi sex şi nu pot, personal, să consider că un cuplu format din persoane de acelaşi sex formează o familie. Am votat pentru o familie în sensul tradiţional şi biblic, am votat pentru o societate unde aceste valori rămân sfinte şi sper că în continuare această definiţie să caracterizeze familiile din societatea românească. Este dreptul cetăţenilor de a solicita modificarea Constituţiei şi în ciuda faptului că unii dintre colegii mei sau foştii mei colegi cred că este un precedent periculos, dreptul cetăţenilor de a solicita, în anumite situaţii, modificarea Constituţiei trebuie respectat, chiar dacă nu suntem de acord cu o modificare sau alta", a precizat, pentru Agerpres, Tanczos Barna.
Senatorul UDMR a subliniat că referendumul pentru redefinirea familiei este un exerciţiu democratic, la care cetăţenii trebuie să participe şi să îşi spună punctul de vedere.
„Trebuie să participăm la acest exerciţiu democratic, trebuie să ne spunem punctul de vedere prin vot şi democraţia trebuie să fie dusă până la capăt şi în acest caz. Într-adevăr, de foarte multe ori democraţia costă, alegerile costă, dar acest lucru nu poate să ne împiedice ca din patru în patru ani să organizăm alegeri. (...) Acest exerciţiu democratic, şi în cazul în care costă bani, trebuie dus până la capăt, au fost peste 3 milioane de semnături şi este obligaţia Parlamentului, a Guvernului şi a Preşedinţiei să organizeze referendumul şi să ţină cont de referendum", a spus el.
UPDATE 10:40: Liderul PNL, Ludovic Orban, a votat duminică în Dobroești, Ilfov.
„Am participat la toate referendumurile. Particip și la acesta, pentru că ne-am luptat ca să dobândim dreptul de vot și pentru că dreptul de vot e fundamental într-o națiune. Și la acest referendum particip, pentru că referendumul e instituția cea mai puternică într-o democrație, prin intermediul căreia fiecare cetățean poate să se exprime direct asupra deciziilor pe care le ia o societate. Tema referendumul de azi e o temă extrem de importantă, este vorba despre cum este constituită celula de bază a societății, familia, mai precis inițiativa este de a deveni în Constituție modul în care se realizează căsătoria.
Aș spune câteva cuvinte despre modul în care s-a derulat campania, atât de o parte, cât și de alta. Resping orice fel de exagerare. De asemenea, deplâng implicarea total neoportună și nesinceră a lui Liviu Dragnea și a PSD-ului în acest referendum și le spun tututor românilor că acest referendum nu e al PSD, nici al lui Dragnea. E un referendum care ne privește pe fiecare din noi și prin care decidem modul în care va funcționa familia, în sensum moralei creștine.
Cred că cei care încurajează cetățenii să nu meargă la vot nu fac un bine democrației. Vor urma și alte referendumururi, orice fel de campanie făcută împotriva exercitării dreptului de vot nu face bine democrației. Resping orice politizare. Cred că pe orice temă importantă, nu trebuie să ne stabilim pozițiile în funcție de cea a PSD-ului sau a lui Liviu Dragnea. Dacă Dragnea se bate cu cărămida în piept că e creștin, noi nu trebuie să ne facem musulmani. Sau dacă Dragnea spune că apără pădurile virgine, nu trebuie să punem mâna pe secure și să e tăiem.
Pe fiecare temă, fiecare cetățean trebuie să se raporteze în conformitate cu propria conștiință. La acest referendum, am decis să particip la vot pentru că sunt creștin, sunt un familist convins și pentru că eu cred că trebuei să menținem familia în cadrul moralei creștine.
Referendumul nu e al PSD-ului, e o inițiativă cetățenească. Niciun partid politic nu a avut nimic de-a face. Nu ar trebui să își asume nimeni acest lucru. Singur, pe tot ce pune mâna Dragnea se ofilește, se compromite sau se distruge. Dacă nu se va aduna cvorumul, e vina lui Dragnea că a încercat să confiște inițiativa.”
UPDATE 10:20: Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a anunţat, pe Facebook, că a votat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei cu mândrie şi cu demnitate.
„Am votat, cu mândrie şi demnitate, la acest referendum care defineşte societatea, nu doar familia. Am votat ca orice nemţean, cu frică de Dumnezeu, şi cu bun-simţ, cu gândul că votul de astăzi este important pentru noi, dar mai ales pentru copiii noştri. Am votat pentru ceea ce-şi doresc milioane de români, pentru că este în spiritul democraţiei să votezi de câte ori eşti chemat la urne. Am votat pentru sufletul şi conştiinţa acestei ţări", a scris el duminică pe Facebook.
UPDATE 09.00: Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară
Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei decurge fără probleme în întreaga ţară, iar în prima zi a referendumului nu s-au înregistrat evenimente notabile, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
„Potrivit informaţiilor de la această oră procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi procesul de votare a început la ora 7,00 şi se va desfăşura până la ora 21,00. Pe parcursul nopţii efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, cu sigiliile intacte", a afirmat Dajbog.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în prima zi a referendumului şi după încheierea votului nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice sau care să afecteze desfăşurarea normală a votului.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit principalele fapte interzise prin lege în legătură cu referendumul: „Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în secţie, precum şi în afară, în curte, la intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Violarea secretului votului este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi; Persoana care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals".
UPDATE 08:40: Prezență record într-o comună din Neamț
O prezenţă record în prima zi a referendumului s-a înregistrat la secţia de votare amenajată la Mănăstirea Sihăstria, din comuna Vânători-Neamţ, unde la finalul zilei de sâmbătă era înregistrat un procent de 269,46%.
Pe listele permanente sunt înscrişi 167 de alegători, însă dintre aceştia au votat doar 99, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.
Conform sursei citate, au votat pe liste suplimentare 351 de alegători şi astfel s-a ajuns la aproape 270%, ca urmare a faptului că cei care au votat pe listele suplimentare sunt atât monahii de la mănăstirile şi schiturile din zonă, cât şi pelerinii care au trecut, sâmbătă, pe la mănăstiri.
Biroul Electoral Judeţean Neamţ a decis, sâmbătă, suplimentarea buletinelor de vot pentru această secţie, sute de pelerini fiind aşteptaţi şi duminică în zonă.
UPDATE 08:30: Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a anunţat duminică, pe Facebook, că a votat pentru că este un cetăţean responsabil.
Ioana Bran a votat la secţia amenajată la Consulatul României din Los Angeles.
„Sunt departe de ţară, dar lucrurile importante sunt aceleaşi oriunde ne-am afla. Prin urmare, am votat astăzi la Consulatul României din Los Angeles. Am spus că votez #DA pentru că aşa cred eu că este firesc. Am votat pentru că sunt un cetăţean responsabil şi respect efortul celor care au strâns trei milioane de semnături pentru ca acest referendum să aibă loc. Acest vot este despre definirea clară a instituţiei căsătoriei, nu ar trebui să ne dezbine. Pentru mine, căsătoria este uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie", a scris ministrul pe Facebook.
Prezența în prima zi de referendum:
În mediul urban au votat 636.435 de persoane, iar în mediul rural 410.148.
În municipiul Bucureşti au votat 6.50 % dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente, respectiv 106.044, dar şi 9.368 pe listele speciale. În plus, au votat 1.041 de persoane folosind urna mobilă.
Un număr de 45.797 de persoane au votat până sâmbătă, la ora 21:00 în secţiile din străinătate, cele mai multe fiind în Spania, Italia şi Marea Britanie, unde sunt comunităţi mari de români.
TOP 5 județe în funcție de prezența la vot:
Bihor - 8,67%
Dâmbovița - 8,64%
Dolj - 7,78%
Mehedinți - 7,50%
Caraș-Severin - 7,33%
TOP 5 județe în funcție de cât de puțini oameni au votat:
Harghita - 2,22%
Covasna - 2,31%
Satu Mare - 3,45%
Maramureș - 3,71%
Tulcea - 3,93%
Întrebarea la care sunt chemaţi să răspundă alegătorii este: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", decizia Legislativului vizând revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care în ziua referendumului se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.
Cetăţenii români aflaţi în străinătate vor vota la secţiile de la misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale.
Primii care au votat au fost românii din Auckland, unde scrutinul a început vineri la ora 21:00 (ora României), iar ultimii vor fi cei de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada, unde votul se va încheia luni, la ora 7:00 (ora României).
Condiții pentru validare
Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”.
Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu paza militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.
Prima raportare a prezenţei la vot pentru ziua de duminică este programată la ora 11,30 pentru datele colectate până la ora 10,00.
Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot la ora 11,30 pentru ora 10,00; la 14,30 - pentru ora 13,00; la 17,30 - pentru ora 16,00; la 20,30 - pentru ora 19,00 şi la 22,30 - pentru ora 21,00.
Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirma rezultatele acestuia.
Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului.Curtea Constituţională publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: News.ro
Etichete: referendum, referendumul pentru familie, referendum octombrie 2018, prezenta la vot 7 octombrie,
Dată publicare:
07-10-2018 07:17