Referendum de o săptămână pentru alegerea lui Vladimir Putin „președinte pe viață”

Putin
Profimedia

Data oficială a ”consultării populare” este 1 iulie, însă autorităţile au deschis secţiile de votare încă de joi, pentru a evita o afluenţă prea mare, din cauza pandemiei Covid-19.

Măşti de protecţie şi gel dezinfectant sunt puse la dispoziţia celor aproximativ 110 de milioane de alegători, repartizaţi în funcţie de cele 11 fuse orare ale Rusiei.

De la Vladivostok, în Orientul Exterm, şi până la Moscova, alegători au introdus primele buletine de vot în urne mascaţi şi purtând mănuşi.

În fosta capitală Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, Serghei Papov, în vârstă de 45 de ani, a votat împotriva reformei.

”Este ceea ce pot face pentru a-mi păstra conștiinţa curată”, a declarat el pentru AFP, potrivit News.ro.

Tatiana Khrolenko, în vârstă de 79 de ani, a votat ”pentru” aceste ”amendamente necesare” şi susţine posibilitatea ca Vladimir Putin să ”candideze la un nou mandat”.

La Moscova, unul dintre primii oficiali de rang înalt care a votat este fostul premier Dmitri Medvedev, care a fost filmat într-o cabină de vot, fără mănuşi ori mască de protecţie.

Votul era prevăzut iniţial la 22 aprilie, însă a fost amânat din cauza covid-19.

Această primă reformă a Constituţiei din 1993 a fost iniţiată de către Vladimir Putin în ianuarie, în pas alergător în Parlament.

”Președinte pe viață” pentru Putin

 

Opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, consideră că singurul scop al votului este ”să dea la zero contoarul mandatelor lui Putin, să-i dea dreptul la preşedinţie pe viaţă”.

”Aceasta este o încălcare a Constituţiei, este o lovitură de stat”, proclama Navalnîi în iunie pe reţele de socializare.

Reforma îl autorizează pe preşedintele în exerciţiu să să rămână la Kremlin încă două mandate, până în 2036, când va avea 84 de ani. În situaţia actuală, Putin nu are dreptul să candideze şi este obligat să se retragă de la preşedinţie în 2024.

Din cauza epidemiei covid-19 şi a lipsei vocilor discordante în presă, campania împotriva reformei nu a pornit niciodată.

Adunări prevăzute în aprilie nu au avut loc, din cauza izolării.

Site-ul ”Niet”, care strângea semnături de la ruşi care se opun reformelor a fost blocat de justiţie, care l-a obligat să se relanseze cu alt nume de domeniu.

Oficiali politici au insistat între timp asupra importanţei de a-i da lui Putin posibilitatea să rămână.

Primarul Moscovei Seghei Sobianin consideră reforma necesară în vederea ”garantării stabilităţii, ridicării unei incertitudini”.

Putin a declarat duminică la televiziune că nu a hotărât încă dacă va rămâne la Kremlin după 2024, dar că faptul că i se dă posibilitatea s-o facă este esenţială.

”Altfel, ştiu că în doi ani, în loc să se muncească în mod normal la toate nivelurile statului, toate privirile s-ar fi pus pe căutat potenţiali succesori. Trebuie săse muncească şi nu să se caute succesori”, a subliniat el.

Validarea reformei este ca şi garantată - Constituţia revizuită a fost pusă deja în vânzare în librării -, însă are loc în contextul în care popularitatea lui Putin a suferit din cauza unei puternic controversate reforme a pensionării şi a crizei noului coornavirus.

Valori Tradiționale

 

Din mai 2018 în mai 2020, nivelul aprobării sale măsurat de Institutul Levada a scăzut de la 79% la 59%.

În afară de problema mandatelor, preşedintele îşi consolidează prin acest vot prerogativele, precum cea de a numi şi destitui judecători.

Acestei reforme i se adaugă o indexare a pensiilor, înscrierea în Constituţie a ”credinţa în Dumnezeu” şi a căsătoriei ca instituţie heterosexuală.

Aceste principii - menite să-i uneacă pe ruşi - se află în centrul valorilor patriotice conservatoare ale şefului statului rus.

La Moscova, campania de afişaj a reformei nu-l menţionează nici pe Putin şi nici mandatele sale.

Ea insistă asupra unor tematici legate de societate printr-un copil care-şi îmbrăţişează bunica sub sloganul ”pentru o pensie garantată” sau printr-o familie model care vrea ”să salveze valorile familiale”.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul public Vţiom, până la 71% dintre persoanele intervievate vor vota în favoarea reformelor.

Însă alt studiu realizat de Vţiom arată că 24% dintre persoanele chestionate se tem de fraude electorale, iar 25% nu cred într-un scrutin cinstit.

Citește și...
Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022. Ce opțiuni de transport și cazare ai în Iași, în perioada pelerinajului
Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022. Ce opțiuni de transport și cazare ai în Iași, în perioada pelerinajului

Pelerinajul Sfintei Parascheva este cel mai mare eveniment așteptat de credincioșii din întreaga țară. Zecii de mii de pelerini vin zilele acestea la Iași pentru a se închina la moaștele Cuvioasei Sfânta Parascheva.

Copil de patru ani, transportat la spital după ce a fost lovit de un biciclist | VIDEO
Copil de patru ani, transportat la spital după ce a fost lovit de un biciclist | VIDEO

Un copil de patru ani a fost lovit de un biciclist. Accidentul s-a petrecut în Sibiu, în zona centrală a orașului.

 

Cadavrul unui bărbat, găsit în apele râului Tisa de poliţiştii de frontieră
Cadavrul unui bărbat, găsit în apele râului Tisa de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră au găsit cadavrul unui bărbat în apele râului transfrontalier Tisa.

 

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.