RECORD de credinciosi la Iasi. Cum vad cateva tinere din Japonia pelerinajul de Sf. Parascheva
Niciodata nu a fost atat de multa lume la hramul Cuvioasei Parascheva, spun cei care vin an de an la pelerinajul din Iasi. Coada din fata raclei cu sfintele moaste se intinde pe mai bine de 3 kilometri si jumatate.
Cei 30.000 de oameni aflati acum in rand li se adauga altor 55.000 care s-au inchinat deja, dupa cum estimeaza jandarmii.
Fiecare pelerin preschimba orele lungi de asteptare la coada in ragaz de rugaciune. Sambata, au venit la Iasi sute de oameni, cu 20 de autocare, din zona Galatiului, unde pamantul se cutremura aproape in fiecare zi. Disperati, satenii din Izvoarele se roaga pentru ajutor si aparare la Cuvioasa Parascheva.
"Ne rugam sa se mai linisteasca zbuciumul pamantului, sa ne mai lase Dumnezeu sa mai traim oleaca", a declarat o localnica.
Printre pelerini, am intalnit si un grup de japoneze, balerine la Opera Nationala din Iasi. Au tinut sa vada cu ochii lor ce ii aduce pe zeci de mii de romani ortodocsi la Iasi in preajma lui 14 octombrie.
"E cel mai mare pelerinaj din estul Europei. Coada devine tot mai mare", a declarat un preot.
Japonezele nu isi amintesc cand au intrat ultima oara intr-un lacas de cult din tara lor. Si spun ca nu apartin niciunei religii. Marea de oameni aflati in pelerinaj le-a starnit uimire, desi recunosc ca nu inteleg mare lucru.
Totusi, balerinele venite de departe rostesc cu bucurie cuvintele invatate in romaneste.
Din pacate, intre atatia oameni, isi fac loc si hotii de buzunare. O femeie este acuzata ca a furat din micile economii ale unor batrane de 70 de ani, care stateau la rand sa se inchine.
Vineri seara, oamenii a pornit intr-o procesiune impresionanta, numita "Calea Sfintilor." Cele doua racle, cu sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Simeon au fost purtate pe umeri de preoti, iar miile de credinciosi le-au urmat, cu lumanari in maini.
Ziua de hram este luni, si, daca pana acum pelerinii au avut parte de vreme buna, meteorologii anunta ploi, incepand cu noaptea aceasta.
Ora de ora, spun jandarmii, in jur de 1.800 de pelerini trec sa se inchine in fata raclei fintei. Pana acum, 200 dintre ei au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce li s-a facut rau la rand. Medicii de la Ambulanta si de la Crucea Rosie indeamna la prudenta, mai ales dupa ce ieri o femeie de 58 de ani din Hunedoara a murit, din cauza unor complicatii cardiace, pe fondul oboselii.