Coada de 1 kilometru la moastele Sfintei Parascheva. Peste 100 de oameni au avut nevoie de medici

Dată publicare: 12-10-2013 08:58
Dată actualizare: 15-10-2013 06:50


A mai trecut o noapte de rugaciuni la Iasi, pentru miile de pelerini veniti la sarbatoarea Cuvioasei Parascheva. Ei au urmat vineri seara preotii care au purtat pe umeri raclele cu moaste, in procesiunea numita "Calea Sfintilor."

Pana acum, 40.000 de oameni s-au inchinat si i-au cerut ajutor sfintei ocrotitoare a Moldovei.

Ca in fiecare an, racla cu moastele Sfintei este purtata pe umeri de preoti, urmati de pelerini, in procesiune sacra.

Pelerini:

"Ma simt mai bine, mai linistita. Si in timpul asta ma rog."

"Este un moment unic si sfant. Ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute pe toti, sa fie bine."

Anul acesta, alaturi de mostele Sfintei Parascheva, au ajuns la Iasi si cele ale Sfantului Simeon de la Neamt. In urma procesiunii, ambele racle au fost depuse, din nou, pe baldachinul cu trandafiri albi din curtea Mitropoliei.

Toata noaptea, pelerinii adunati la o coada kilometrica, s-au rugat si i-au cerut Sfintei Parascheva sa ii ajute. Insufletiti de credinta, cei mai multi nici n-au simtit frigul si au uitat ca sunt istoviti dupa atatea ore de asteptare. Doar copiii au cedat in fata oboselii.

Fiecare pelerin isi stie necazurile si se roaga pentru alungarea lor.

Pelerini:

"Pentru copiii mei, ca am 9 copii. Si le rog de sanatate la Maica Cuvioasa Parascheva."

"Sa fiu eu sanatoasa, ca sunt bolnava."

Ora de ora, spun jandarmii, in jur de 1.800 de pelerini trec pe la catafalcul unde este asezat sicriul Cuvioasei Parascheva. Iar sambata si duminica, avand in vedere ca este week-end, sunt asteptati si mai multi oameni, asa ca timpul petrecut la coada va creste si el. Cei de la Crucea Rosie indeamna la prudenta, mai ales dupa ce vineri o femeie de 58 de ani a murit, din cauza unor complicatii caridace, pe fondul oboselii.

Si vineri noapte, oamenii au indurat frigul, oboseala si au stat la coada ce a depasit un kilometru, pana la moastele Sfintei. In cele doua zile care au trecut de la inceputul pelerinajului, peste 100 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Potrivit Crucii Rosii, cele mai multe au fost cazurile de lipotimii si tulburari cardiace, dar au fost si cativa pelerini care au facut crize de epilepsie.

Politicienii nu ocolesc nici ei Iasiul in aceste zile. Sambata soseste in oras premierul Victor Ponta, care va asista la slujba din ziua hramului, luni.

Dupa ceremonia religioasa, pelerinii vor fi serviti cu traditionalele sarmale oferite de primarie - 65.000 la numar, anul acesta. Surpriza va fi o sarma uriasa, formata din 800 de sarmale.

Astfel, sambata si duminica, coada pelerinilor ar putea ajunge la 2 km. Medicii recomanda pelerinilor ca la orice semn de slabiciune, sa ceara ajutor, ca sa nu se mai ajunga la tragedii.


VIDEO PROTVPLUS.RO