"Rechinul gunoier" care curăță apele României. Adună zilnic jumătate de tonă de peturi
Apele României vor fi curăţate cu ajutorul unei drone, care poate "înghiţi" zilnic o jumătate de tonă de peturi şi ambalaj, de pe lacuri sau râuri.
Aparatul a fost cumpărat de o asociaţie de mediu, care atrage însă atenţia că pentru a reduce poluarea este mult mai important ca oamenii să nu mai arunce gunoaie în natură.
"Rechinul gunoier" pluteşte deasupra apei şi înghite ambalajele pe care le găseşte după care le aduce la mal. Echipamentul este electric şi nepoluant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iuliana Negoiță, reprezentanta producătorului: "Funcţionează bateria timp de opt ore încontinuu. În momentul în care are coşul plin se aduce la mal, se goleşte în saci de gunoi, după care pleacă înapoi. Ppoate fi încărcată de două ori, să funcţioneze 16 ore şi poate aduna 500 de kg de gunoaie pe zi."
Este însă un ajutor prea mic în lupta grea cu sutele de tone de deşeuri care ajung în ape, spun reprezentanţii organizaţiei MaiMultVerde.
Doru Mitrana, asociația MaiMultVerde: "Dunărea vine deja cu o zestre de peste patru tone de plastic la intrarea în ţară. La aceste patru tone în fiecare zi se adauga tot ce vine pe afluenţii Dunării. Cred că undeva la gurile de vărsare ne apropiem de 10 tone. E poate greu de crezut, dar orice plastic care ajunge oriunde în natură, mai devreme sau mai târziu va ajunge în ape, pentru că vorbim de vânt, viituri, tot felul de fenomene care fac ca plasticul să ajungă în ape."
Din păcate, în ape ajung şi substanţe sau resturi care pun în pericol vieţuitoarele. O lebădă din parcul IOR înghiţise, de pildă, un ghem de ață de pescuit.
Dragoș Mantoiu, fundația Visul Luanei: "Ajung într-o stare extrem de gravă, de foarte multe ori nu mai sunt multe lucruri de făcut pentru acele animale. Există de exemplu şi acumulări de hidrocarburi, peliculă pe apă. Bineînţeles, păsările ajung acolo, am avut lebede în centrul de reabilitare care au fost luate din astfel de zone şi le-am curăţat de foarte multe ori până când acea peliculă a fost eliminată şi am reuşit să le eliberăm. Dar foarte multe nu au acest noroc."
Poluarea apelor ne afectează şi pe noi. Plasticul, de exemplu, se descompune în sute de ani şi nu dispare, ci se transformă în microplastic, care este confundat de peşti cu hrană şi ajunge astfel, în cele din urmă, în organismul nostru.
Sursa: Pro TV
Etichete: plastic, deseuri, apa, mediu, poluare, drona,
Dată publicare:
18-10-2019 19:29