Peisaj dezolant în Codlea, din cauza gunoaielor. Autoritățile se declară „depășite”
Mormane de gunoaie strică peisajul în stațiunile de la munte. La marginea orașului Codlea, de exemplu, lângă Brașov, se întind covoare de pungi, recipiente din plastic și resturi de materiale de construcții.
Autoritățile se declară depășite, iar polițiștii au prins chiar angajați ai firmei de salubritate care făceau un ban în plus aruncând deșeuri în spațiul verde.
La marginea oraşului Codlea, la doi paşi de casele oamenilor, tone de gunoie sunt aruncate în bătaia vântului. Materiale de construcţii, cauciucuri uzate, televizoare, paturi şi alte mobile se descompun pe marginea drumului şi pe malul răului, până aproape de pădure.
Localnic: „Omul nu înţelege, nu avem cultură, numai nailone până jos, Mâncau caprele şi oile şi mureau pe capete."
Săptămânal, firma de salubritate cu care primăria are contract ia gunoiul menajer de la localnici. Taxa este de 12 lei pentru fiecare persoană. Pe lângă acest gunoi menajer, sunt şi multe deşeuri de la cei care construiesc sau de la întreprinderi pentru care se percep taxe suplimentare - 150 de lei pe tonă. Însă, după cum arată locul, nimeni nu este dispus să dea bani în plus.
Reporter: „De ce preferă să plătească un localnic ca să arunce gunoiul pe câmp?"
Localnic: „Îi ia mai puţin, se duc pe la oameni pe acasă, adună toate gunoialele şi le duce acolo."
Nu departe de DN1, oamenii au aruncat canapele, covoare, haine, dar şi moloz.
Autorităţile spun că cei care aduc aici gunoiul sunt uneori chiar angajaţii firmei de salubritate, în afara programului. Poliţiştii locali i-au şi amendat când i-au prins în fapt. Şi firmele care depozitează gunoi ilegal riscă amenzi de până la 40.000 de lei de la Garda de Mediu.
Erwin Albu, viceprimarul oraşului Codlea: „În acest momemt suntem depăşiţi de situaţie, cei care trebuie să facă curat nu mai fac față, cei care trebuie să se debaraseze de gunoiul menajer nu respecta nişte reguli."
Din păcate, astfel de imagini cu gunoaiele care urâţesc peisajele au devenit obişnuită şi schimbarea nu depinde doar de autorităţile statului ci şi de oameni, care trebuie să înveţe să respecte natura.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!