Cel mai murdar an de pe litoral. Dezastrul lăsat în urmă de turiști și comercianți


Ultimul update: Luni 07 Octombrie 2019 19:47
Data publicarii: Luni 07 Octombrie 2019 19:44
Categorie: Stiri actuale

La final de sezon, ecologiştii de la malul mării trag un semnal de alarmă: 2019 este anul cu cele mai multe gunoaie lăsate pe nisip de turiști și de firmele care au afaceri pe plajă.

Voluntarii au găsit cu 30 la sută mai multe mucuri de țigară și ambalaje, față de 2018, iar deșeurile sunt luate de valuri și se pot întoarce în farfuriile noastre. Cercetătorii au descoperit particule de plastic în carnea peștilor și a midiilor din Marea Neagră.

În staţiunea Mamaia, o plimbare pe malul mării la final de sezon e un slalom printre şezlonguri rupte, diverse recipiente din plastic, saci şi mai ales resturi de ţigări.

Turiştii au plecat, administratorii de plaje au adunat şezlongurile, dar în urma lor au rămas tone de gunoaie. Potrivit ecologiştilor, 2019 este considerat cel mai murdar de pe litoralul românesc. Mai grav este ca multe reziduuri sunt duse de vânt în mare.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, după partea de vest a Mediteranei, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. 90 la sută din resturi sunt din plastic.

Femeie: "Plimbându-mă cu copilul pe faleză, pe marginea apei m-am gândit că ar fi fost bine dacă erau din loc în loc nişte pungi şi noi cei care ne plimbam şi vrem să facem curăţenie putem să strângem."

Topul celor mai murdare plaje și ce lasă turiștii în urmă pe nisip
 

Ecologiştii de la organizaţia Mare Nostrum au stabilit că, în 2019, plaja din Constanța a fost cea mai murdară. Eforie este pe locul al doilea, urmată de Mamaia Nord. Nici plajele sălbatice de la Tuzla şi Corbu nu au scăpat de gunoaie.

Cel mai des turiştii lasă în urma lor mucuri de ţigară. De pe 50.000 de metri pătraţi de plajă, adică sub 2% din suprafaţa totală a litoralulul românesc, ecologiştii au strâns aproape 18.000 de bucăţi.

Mihaela Cândea, președinte ONG Mare Nostrum: "Dacă facem un calcul putem să ajungem la o cifră de patru milioane 300.000 de mucuri de ţigări pe plaja asta ca să vă imaginaţi dimensiunea acestui deşeu

Nenumărate ambalaje, capace şi paiele din pahar sunt de asemenea îngropate în nisip. Dar voluntarii au găsit şi cuie, şuruburi, pensete, sârmă ghimpată şi, surpriza sezonului, un espresor! 90 la sută din deşeuri sunt luate de valuri spun cercetătorii de la Institutul de Dezvoltare Marină din Constanța, iar consecinţele sunt alarmante: la analizele de laborator s-au descoperit particule de plastic în peştii şi scoicile din Marea Neagră, care ajung în farfuriile noastre.

Uniunea Europeană încearcă să combată poluarea mărilor şi de curând a luat o decizie radicală. Din 2021, produsele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise, iar proiectele de colectare a deşeurilor din mediul marin vor primi finanţare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33