Cel mai murdar an de pe litoral. Dezastrul lăsat în urmă de turiști și comercianți

×
Codul embed a fost copiat

La final de sezon, ecologiştii de la malul mării trag un semnal de alarmă: 2019 este anul cu cele mai multe gunoaie lăsate pe nisip de turiști și de firmele care au afaceri pe plajă.

Voluntarii au găsit cu 30 la sută mai multe mucuri de țigară și ambalaje, față de 2018, iar deșeurile sunt luate de valuri și se pot întoarce în farfuriile noastre. Cercetătorii au descoperit particule de plastic în carnea peștilor și a midiilor din Marea Neagră.

În staţiunea Mamaia, o plimbare pe malul mării la final de sezon e un slalom printre şezlonguri rupte, diverse recipiente din plastic, saci şi mai ales resturi de ţigări.

Turiştii au plecat, administratorii de plaje au adunat şezlongurile, dar în urma lor au rămas tone de gunoaie. Potrivit ecologiştilor, 2019 este considerat cel mai murdar de pe litoralul românesc. Mai grav este ca multe reziduuri sunt duse de vânt în mare.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, după partea de vest a Mediteranei, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. 90 la sută din resturi sunt din plastic.

Citește și
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Femeie: "Plimbându-mă cu copilul pe faleză, pe marginea apei m-am gândit că ar fi fost bine dacă erau din loc în loc nişte pungi şi noi cei care ne plimbam şi vrem să facem curăţenie putem să strângem."

Topul celor mai murdare plaje și ce lasă turiștii în urmă pe nisip
 

Ecologiştii de la organizaţia Mare Nostrum au stabilit că, în 2019, plaja din Constanța a fost cea mai murdară. Eforie este pe locul al doilea, urmată de Mamaia Nord. Nici plajele sălbatice de la Tuzla şi Corbu nu au scăpat de gunoaie.

Cel mai des turiştii lasă în urma lor mucuri de ţigară. De pe 50.000 de metri pătraţi de plajă, adică sub 2% din suprafaţa totală a litoralulul românesc, ecologiştii au strâns aproape 18.000 de bucăţi.

Mihaela Cândea, președinte ONG Mare Nostrum: "Dacă facem un calcul putem să ajungem la o cifră de patru milioane 300.000 de mucuri de ţigări pe plaja asta ca să vă imaginaţi dimensiunea acestui deşeu

Nenumărate ambalaje, capace şi paiele din pahar sunt de asemenea îngropate în nisip. Dar voluntarii au găsit şi cuie, şuruburi, pensete, sârmă ghimpată şi, surpriza sezonului, un espresor! 90 la sută din deşeuri sunt luate de valuri spun cercetătorii de la Institutul de Dezvoltare Marină din Constanța, iar consecinţele sunt alarmante: la analizele de laborator s-au descoperit particule de plastic în peştii şi scoicile din Marea Neagră, care ajung în farfuriile noastre.

Uniunea Europeană încearcă să combată poluarea mărilor şi de curând a luat o decizie radicală. Din 2021, produsele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise, iar proiectele de colectare a deşeurilor din mediul marin vor primi finanţare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Operațiune de șase ore în munții Neamț: Salvatorii au intervenit pentru un bărbat grav rănit de un copac căzut
Operațiune de șase ore în munții Neamț: Salvatorii au intervenit pentru un bărbat grav rănit de un copac căzut

Salvamontiştii din Neamţ au intervenit, joi, aproape şase ore, pentru a salva un bărbat care a fost lovit de un arbore, într-o zonă cu acces dificil.

A început plantarea primilor copaci din Centura Verde a Bucureștiului. Ce se va întâmpla luni
A început plantarea primilor copaci din Centura Verde a Bucureștiului. Ce se va întâmpla luni

Joi au fost plantați primii copaci din viitoarea Centură Verde - Bucureşti Ilfov, proiect inițiat de „Platforma civică” în 2017.

Grav accident în Cluj. O femeie a murit şi două persoane au fost rănite, una fiind intubată
Grav accident în Cluj. O femeie a murit şi două persoane au fost rănite, una fiind intubată

O femeie a murit şi două persoane sunt grav rănite, în urma unui accident rutier care a avut loc joi, pe bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca.  

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.