Reacții în Centrul Vechi la închiderea teraselor: "A venit poliţia, ca în vremurile alea grele cu comuniștii"

Ultima actualizare: 03-08-2020 10:04

Crește presiunea pe sistemul sanitar românesc. 412 pacienți cu COVID-19 sunt internați, în prezent, în secțiile de Terapie Intensivă, cei mai mulți de la debutul epidemiei.

Avem, din nou, peste o mie de bolnavi în 24 de ore - 1.075, mai precis. Asta, în condițiile în care s-au făcut doar două treimi din testele din ziua precedentă.

Iar duminică seară a intrat în vigoare decizia prin care terasele se închid la ora 23. Centrul Vechi din Capitală a fost verificat încă din timpul zilei de echipaje de poliție și jandarmi, iar noaptea s-a lăsat liniştea.

A fost noaptea în care terasele din Centrul Vechi din Bucureşti, considerat polul distracţiei, s-au închis înainte de miezul nopţii.

Este ora 23.00, iar din acest moment toate terasele din Bucureşti s-au închis. În Centrul Vechi, poliţiştii au verificat fiecare societate comercială, însă toate s-au conformat.

Ionuţ, angajatul unei terase: "Pe lângă faptul că nu aveam clienţi, acum, se închide şi mai devreme, automat o să vină mai puţini. Am avut câteva mese care au încercat să intre, dar le-am zis că din păcate am închis".

Nici clienţii n-au părut prea încântaţi.

Client: "Plecăm acasă, ne văd nevestele.
Reporter: Va pare rău că plecaţi? Aţi mai fi stat?
Client: "Da, sincer."

Client: "Eram la masă, a venit poliţia ne-a dat la o parte, ca în vremurile alea grele cu comuniştii, în loc să stăm să bem şi noi, că uite suntem tineri, ieşim, ne simţim bine.
Reporter: Ai mai fi stat?
Client: "Aș mai fi stat până pe la vreo 4-5 dimineaţa".

Un tânăr a continuat să-şi savureze băutura, deşi localul se închisese.

Client: "Ne-am luat o limonadă un suc, la noi nu se închide, cum să se închidă.
Reporter: Pai e deja 11 şi jumătate.
Client: "Pai stai aşa, a înviat Covidu astă seară şi ziua doarme, nu? Şi seara se trezeşte şi bântuie pe aici...hai mă..."

Polițiștii și jandarmii și-au făcut simțită prezența în Centrul Vechi încă din timpul zilei.

Polițiști: ”Să nu mai aveți nici un client după orele 23. Să fie închis absolut tot, da? Să nu mai comercializați nimic, nu mai desfășurați nicio activitate”

Clienţii, pe care i-am găsit la terase sau la plimbare, au păreri împărțite.

Client: "Mi se pare ok".
Reporter: "Aţi ieşit la ora asta să recuperaţi?"
Client: "Nu neapărat să recuperăm, este oră în care servim o îngheţată pentru că este cald"

Client: "O să ne continuăm activitatea pe acasă, grătare o să se facă în continuare, dacă nu exista Centrul vechi o să stăm acasă"

Comercianții, în schimb, sunt exasperați. Primesc o lovitură grea, după paralizia din primăvară.

În mod normal, programul localurilor din Centrul istoric este până la 5 sau 6 dimineaţa. Însă, potrivit administratorilor teraselor, numărul cel mai mare de clienţi este între orele 23 şi 2 noaptea. Ceea ce înseamnă că noile reguli vor lovi foarte mult în afacerile din această zonă.

Pe Ştefan Diaconescu, administratorul unei terase din Centrul Istoric, l-am găsit cu moralul la pământ. Conduce un spațiu cu 32 de locuri. Avea 13 angajaţi, acum lucrează cu numai 6 oameni.

Va pune lacăt pe poartă, pentru că e convins că forțele de ordine vor fi active încă din primul minut.

Ştefan Diaconescu, patron terasa: "Înseamnă o vânzare de aproximativ trei ore, în 3 ore nu poţi face suficient pentru a putea trăi."

În Timişoara, terasele nu se mai închid la 23.00

 

Regulă se aplică în Bucureşti şi în 7 judeţe: Argeș, Brașov, Constantă, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova și Galaţi. Nu și în Timiș, în Timișoara mai precis, așa cum au crezut responsabilii de acolo. Care au închis terasele, fără să fie cazul.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei: "În Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, s-a luat această decizie. Eu nu am fost de acord, dar mi s-a spus că este hotărât la nivel naţional. M-am informat şi am constatat că era vorba de o mal înţelegere."

Primarul a cerut Comitetului Judeţean să revină asupra deciziei și să le permită administratorilor să redeschidă localurile pentru clienți.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO