Reacţii după ce Meleşcanu a condus şedinţa dedicată Revoluţiei. "Comunist cu ştate vechi"

Ultima actualizare: 16-12-2019 19:47

În urmă cu treizeci de ani, la Timișoara izbucnea revolta împotriva regimului Ceaușescu.

Scânteia libertății a aprins apoi întreaga țară și a dus la sfârșitul dictaturii. În mod simbolic, Parlamentul a organizat luni o ședință de comemorare a acelor evenimente.

„Statul român a întârziat nepermis aflarea adevărului", a declarat președintele Klaus Iohannis, făcând referire la dosarul Revoluției.

Invitat la ședința dedicată revoluției, șeful statului a vorbit despre cei peste 1.100 de morți și 3.000 de răniți care au căzut victime evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Klaus Iohannis a numit dosarul Revoluției o "fantomă" care ne va urmări pe toți multă vreme.

Klaus Iohannis, președintele României: „Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar acesta este o piatră de încercare pentru justiția din România."

Ședința solemnă a fost condusă de cei doi șefi ai Senatului și Camerei Deputaților, iar prezența lui Meleșcanu la acest moment solemn a fost contestată din sală. Diplomat de carieră, Meleșcanu a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe încă din 1966.

Iulian Bulai, deputat USR: „Mi se pare puțin absurd că dumneavoastră, comunist cu ștate vechi, să conduceți această ședință prin care noi celebrăm victimele, comemorăm Revoluția și transformăm într-un paradox de nedescris acest moment solemn."

Teodor Meleșcanu, președintele Senatului: „Mulțumesc și eu pentru gluma foarte reușită pe care ați făcut-o."

În ziua de 16 decembrie, în vestul țării se auzea pentru prima dată "Jos Ceaușescu". A fost îndrăzneala nebună a unor oameni care pentru prima dată aveau curajul să se revolte împotriva unui sistem represiv și criminal. Au rupt însemnele comunismului și s-au făcut primele arestări. Șeful statului a depus o coroană de flori la monumentul eroilor din Timișoara.

Și a participat la slujba de comemorare a victimelor.

Revoluția română este subiectul unei rezoluții și în Parlamentul European. Textul a fost propus de fostul președinte, Traian Băsescu și subliniază că "identificarea persoanelor vinovate de aceste crime rămâne o întrebare dureroasă pentru victimele acelor zile și familiile lor, dar și pentru toți românii".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO