Reacția unui tânăr care își revede familia după ce a stat 45 de zile în spital. A făcut 18 teste de Covid-19
După o lună şi jumătate de stat în spital, cu Covid 19, un tânăr din Piatra Neamț a fost declarat vindecat, iar joi a ajuns acasă.
L-au strâns în braţe soţia şi fetiţa, de doar câţiva ani, care i-au dus dorul şi i-au purtat grijă. În toată această perioadă, nu a avut simptome, dar testele arătau în permanenţă că virusul încă există în organism.
Şi astfel de cazuri există în multe spitale din ţară. Cercetătorii vin cu o posibilă explicaţie: testele detectează fragmente moarte de virus, care rămân o vreme în organism. Dar sunt încă multe necunoscute în cazul acestei boli care afectează omenirea. La noi în ţară, am ajuns la 12.240 de îmbolnăviri şi 705 decese.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gâtuit de emoţii, Andrei Scrab a fost întâmpinat în uşa casei de fiica sa, pe care n-a mai strâns-o în braţe de mai bine de o lună şi jumătate.
Andrei Scrab: "După 45 de zile de izolare în spitalul de boli infecţioase din Iaşi, iată că au sosit şi cele două teste negative şi sunt acasă din nou alături de familie."
Andrei a fost internat pe 16 martie şi izolat într-un salon. În tot acest timp, a făcut 18 teste pentru coronavirus. Cele mai multe au ieşit pozitive, aşa că a fost nevoit să stea în spital cu toate nu a avut simptome.
Andrei Scrab: "Sunt cel mai fericit om de pe pământ, simt că au trecut ani nu zile, dar sunt alături de familie."
Astfel de cazuri de pacienţi asimptomatici, care nu au suferinţe, dar ies pozitivi la testele PCR sunt multe. În spitalul din Bacău, familia Solomon: doi adulţi şi doi copii sunt internaţi de la începutul lunii.
Ioana Solomon: Ies analizele diferit. Când pozitiv, când negativ..
Reporter: Câte teste aţi făcut până acum?
Ioana Solomon: 5
Reporter: Și din 5 câte au ieşit ?
Ioana Solomon: 3 pozitive, 2 negative.
Care sunt explicațiile specialiștilor
Lămuriri pentru această situaţie vin din Coreea de Sud unde studiile arată că aproape 300 de persoane au ieşit pozitive la retestare, după ce au fost declarate vindecate. Cercetătorii susţin că este posibil ca testele să detecteze fragmente moarte de virus care rămân totuşi în organism.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Fragmente inactive, virus mort. Altfel spus, în momentul în care fac PSR-ul e posibil să iasă pozitiv, deşi pacientul nu are o infecţie activă. Este şi motivul pentru care o persoană care a fost declarată că vindecata pentru că a avut 2 teste negative într-o săptămână sau 2, să apară un PSR pozitiv.
În acest caz, persoană nu prezintă un pericol pentru restul populaţiei. Studiile arată că fragmentele de virus mort prezente în organism nu au un risc pentru reinfectare. Asta însă nu exclude varianta ca persoana respectivă să ia din nou virusul şi să se îmbolnăvească, dacă nu a dezvoltat anticorpi. Există şi cazuri în care boala se manifestă într-o formă prelungită care poate să depasesca şi 50 de zile, cunoscută drept evoluţie în dinţi de fierăstrău. Astfel de situaţii, din fericire sunt rare.
Mai există o explicaţie. Este posibil ca la unii pacienţi, pur şi simplu, testul să nu fi fost recoltat corect şi cu toate că virusul există, testul să iasă negativ. Oricum ar fi, este clar că încă suntem la început, că ne confrutam cu un virus pe care încă îl descoperim şi din păcate suntem departe de ziua în care vom avea şi leac.