Comisarul european Adina Vălean: Companiile aeriene sunt obligate să dea banii înapoi pasagerilor

Ultima actualizare: 30-04-2020 18:37
Adina Vălean şi ceilalţi doi comisari desemnaţi vor fi audiaţi pe 14 noiembrie

Comisarul European pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat într-un interviu oferit reporterului ProTv Vitalie Cojocari, că autoritățile Comisiei Europene refuză să modifice legislația privind drepturile pasagerilor.

De asemenea, companiile aeriene rămân obligate să dea banii înapoi pasagerilor în situația în care aceștia solicită acest lucru.

”Comisia europeană refuză să modifice legislația privind drepturile pasagerilor. Încercăm să facem recomandări statelor membre să facă voucherele mai atractive, dar companiile rămân obligate să dea banii înapoi pasagerilor în situația în care aceștia solicită acest lucru. În caz contrar, pasagerii se pot îndrepta împotriva companiei prin intermediul autorităților pentru protecția consumatorilor”, a declarat Adina Vălean.

”Legislația este foarte clară, iar banii trebuie rambursați dacă pasagerul solicită acest lucru. Iar varianta voucherelor poate fi oferită numai în cazul în care pasagerul acceptă. La nivel European vom propune o recomandare să facă voucherele mai atractive în sensul în care să creeze un fond de garantare a voucherelor astfel încât ele să devină mai atractive”, a mai adăugat comisarul european.

De asemenea, Vădean a mai declarat că transportul aerian nu se va relua în același timp către toate destinațiile: ”Această relaxare se va produce pentru toate modurile de transport, dar diferența este că ea nu se poate produce în toate statele membre în același timp. Pentru noi rămâne ca principal criteriul, starea de sănătate. Deci nu trebuie să ne asteptăm ca transportul aerian sau de altă formă să se reia în același timp către toate destinațiile”.

Comisarul European a mai menționat că până la jumătatea lunii mai se vor propune o serie de recomandări pe care trebuie să le respecte toate statele membre.

”Lucru pe care noi îl facem și până la jumătatea lunii mai vom propune public o serie de astfel de recomandări pe care să le respecte toată lumea. Dacă vreți în mod special pentru sectorul aviației ne uităm la regulile care trebuie păstrate în aeroporturi, în avioane propriu zis, regulile sunt în primul rând de natură a păstra siguranța călătorului și a lucrătorilor din domeniu, asta înseamnă că vom avea reguli de dezinfecție, de curățenie sanitară mult întărite. Vom avea reguli de distanțare socială acolo unde este posibil. De asemenea, avem în vedere schimbul de documente în mod electronic pentru a evita cât mai mult contactul direct”, a mai declarat Adina Vălean.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO